Ministr dopravy Dan Ťok navrhne prodat menšinový podíl v ČD Cargo, premiér Andrej Babiš je proti

  • Zveřejněno: 31.10.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) chce prosadit prodej minoritního podílu v nákladním železničním dopravci ČD Cargo. Podle ČTK dnes novinářům řekl, že s prodejem menší části podniku, ve kterém by státu zbyla většina, souhlasí i premiér Andrej Babiš (ANO). Ten je však proti.

Jak ČTK dále uvádí, proti privatizaci části ČD Cargo jsou i vládní partneři ANO, tj. ČSSD a také i KSČM, kteří menšinový kabinet podporují ve Sněmovně. Ministr Dan Ťok chce záměr nejdříve projednat v koalici.

Podle ČSSD by privatizace šla proti vládnímu programu. Předseda ČSSD Jan Hamáček to označil za chybu, podle něj ministr Dan Ťok postupuje proti vládnímu programu!

Premiér Andrej Babiš novinářům řekl, že chce vidět analýzu práce ČD Cargo a další strategii podniku. Později se na twitteru postavil i proti částečnému prodeji. "Žádná privatizace ČD Cargo, ani částečná, není v plánu. Ani jiných firem. Nic se privatizovat nebude," napsal.

Ve vládním programu stojí, že kabinet nepřipustí privatizaci veřejných služeb ani podniků se státní účastí. Dopravce ČD Cargo je dceřinou společností státních Českých drah. "ČD Cargo se pohybuje na plně konkurenčním trhu. Příliv soukromých peněz má pomoct k dalším investicím, které potřebuje. A to třeba do nových lokomotiv nebo vagonů," citovaly minulý pátek ministra Dana Ťoka Lidové noviny.

Premiér Andrej Babiš dnes zdůraznil, že i organizace vedené státem mohou hospodařit s dobrým výsledkem. Od ministra Dana Ťoka si vyžádal analýzu fungování podniku a výhled hospodaření na příští léta.

O podobě privatizace a velikosti prodávaného podílu by měly podle ministerstva rozhodovat představenstvo a dozorčí rada mateřských Českých drah v příštím roce. Prodej se prý měl uskutečnit prostřednictvím nabídky akcií firmy na burze, což odbory odmítají. Zejména k případné privatizaci prostřednictvím prodeje akcií na burze postavil odmítavě nejsilnější Odborový svaz železničářů (OSŽ), jak nám jeho předseda Martin Malý potvrdil.

Nákladní doprava je nejvýdělečnějším oborem skupiny ČD. Společnost ČD Cargo v pololetí vykázala zisk 350 milionů korun.

Mimochodem, současnou situaci v železniční dopravě, zejména osobní, přineseme v samostatném rozhovoru s předsedou OSŽ Martinem Malým v nejbližší době.