Pražský dopravní podnik jedná s odboráři o zvýšení mezd

  • Zveřejněno: 18.05.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

Vedení pražského dopravního podniku (DPP) jedná s odboráři o zvýšení mezd zaměstnanců. Dodatek ke kolektivní smlouvě by měl být uzavřen do konce letošního května. Ve středu to řekl generální ředitel DPP Martin Gillar. O kolik korun se zaměstnancům mzda konkrétně zvýší, není zatím jasné, uvádějí to dnes ve své zprávě e-sondy.cz.

Vedení podniku uzavřelo v minulosti s odbory dodatek ke kolektivní smlouvě, podle kterého se mělo řídit zvyšování mezd do roku 2020. Loni na podzim odboráři zažádali o znovuotevření smlouvy. Nyní tak byla jednání opět zahájena.

„Jsme v kolektivním jednání a v tuto chvíli jsme dali nabídku na navýšení. V paušálu je to navýšení o další tři procenta. To znamená, že s dodatkem číslo jedna, s inflací a dodatkem číslo dvě bychom se chtěli do budoucna dostat na míru sedm, osm procent navýšení,” uvedl Gillar.

DPP je největší městskou společností a jejím vlastníkem je hlavní město. Na chod podniku dává peníze Praha. V rozpočtu města byla pro letošní rok schválena takzvaná kompenzace pro podnik zhruba 13,7 miliardy korun. Personální náklady DPP se letos ale zvýší o zhruba 100 miliónů korun, ročně na ně firma vydá sedm miliard. Průměrná mzda v DPP je 36 433 korun. Podnik je největší městskou firmou v metropoli a zaměstnává 10 998 lidí.