Politici by mohli příští rok brát o 20 procent více. Vláda chce růst omezit, návrh ale usnul ve sněmovně

  • Zveřejněno: 06.08.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

Poslancům, senátorům, ministrům a dalším ústavním činitelům by se mohly od ledna zvednout platy až o 20 procent. Uvedla to Česká televize ve svém sobotním zpravodajství.

Podle zpravodajství České televize tehdejší vláda ČR v demisi sice 18. dubna připravila návrh zákona, který by růst platů politiků zmenšil více než o polovinu, to je na 9 procent, ale poslanci se jím zatím v Poslanecké sněmovně nezačali ani zabývat. Podle vyjádření některých poslanců z toho vyplývá, že není ani jisté, zda stihnout návrh zákona do konce roku stihnout.

Takže, situace vypadá tak, že se k projednání tohoto návrhu zákona nedostanou ještě nejméně půldruhého měsíce, než začne příští řádná schůze Sněmovny. Na mimořádné schůzi k důchodům, která proběhne na konci srpna, se o platech politiků hovořit nebude.

Premiér Andrej Babiš k danému problému poznamenal, že „platy jsou zaparkované ve sněmovně. Poslanci na to moc nespěchají, uvidíme, jak to dopadne.“ Podle místopředsedy hnutí ANO Richarda Brabce není jisté, zda je vůbec ještě reálné zpomalení růstu platů do konce roku schválit. Konstatoval, že jde o šibeniční termín, neboť zákon by totiž měl projít třemi čteními včetně posouzení ve výborech, poté ještě Senátem a dostat podpis prezidenta.

K podpoře zákona zpomalujícího růst platů politiků se hlásí Piráti i SPD. „Podpoříme jakýkoli návrh, který směřuje k tomu, aby se nenavyšovaly platy politiků,“ ujistil předseda SPD Tomio Okamura.

Podporu naopak vláda nenajde u ODS, která poukazuje na to, že skokový růst je jen důsledkem toho, že si politici v minulosti platy zmrazili. „Tuto věc, která určitě veřejnost zajímá, řešíme proto, že v minulosti v době krize si politici na několik let zmrazili platy,“ upřesnil poslanec strany Jan Skopeček.

Ani lidovci nejsou zpomalení růstu nakloněni. „Rostou mzdy ve všech odvětvích,“ upozornil předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

Podle vládního návrhu by měli v příštím roce dostat poslanci a senátoři přidáno o necelých sedm tisíc měsíčně, ministři o 13 tisíc, prezident o necelých 23 tisíc. Pokud by se platy rozmrazily bez dalšího zásahu, bude růst více než dvojnásobný, ministři si tak polepší téměř o 30 tisíc a hlava státu o 50 tisíc korun na celkových 303 tisíc.

Ústavní činitelé by se navíc stali skupinou, která by dostala přidáno nejvýrazněji. Výrazně mají napřesrok vzrůst platy učitelům, ale v jejich případě půjde o 15 procent. Další státní zaměstnanci by si měli přilepšit v průměru o šest procent.

Celkově hodlá vláda vydat v příštím roce na platy všech státních zaměstnanců o téměř 20 miliard víc než letos. Náklady na platy tak mají poprvé v historii překročit 200 miliard korun. Případné omezení růstu platů politiků by přineslo stomilionovou úsporu.