Odstupující předseda OS Stanislav Antoniv byl navržen do funkce čestného předsedy OS STAVBA ČR

  • Zveřejněno: 10.12.2016
  • Autor: Miroslav Svoboda

Zhodnocení říjnových Regionálních konferencí OS Stavba ČR, Zpráva Komise kolektivního vyjednávání a návrh Dodatku č. 1 KSVS, projednání podkladových materiálů v rámci přípravy IV. zasedání Sněmu OS Stavba ČR 14. prosince 2016 a projednání dalších vnitroodborových otázek – to byly hlavní body programu 9. zasedání Předsednictva OS Stavba ČR, které se uskutečnilo 16. listopadu v budově DOS v Praze.

V úvodu Předseda OS Stavba ČR Stanislav Antoniv informoval přítomné o svých kontaktech s představiteli Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) v ČR, kdy s jeho prezidentem Václavem Matyášem hovořil o připravovaných změnách v řízení SPS, které by měly být schváleny na listopadové Valné hromadě SPS. Na tomto jednání by měla být zrušena tzv. Exekutiva SPS a nahrazena Předsednictvem SPS, které bude rozšířeno o představitele největších stavebních firem u nás. Valná hromada by měla ve funkci prezidenta SPS Václava Matyáše potvrdit na další rok do podzimu 2017.

Při jednání s viceprezidentem SPS Pavlem Ševčíkem hovořili o dalším společném postupu stavebních podnikatelů a odborů vůči vládě ČR s cílem, aby vláda svými opatřeními urychlila změny ve stavební legislativě s cílem urychlit stavební řízení.

Poté vystoupil místopředseda OS Stavba ČR Milan Vomela, který se již od letních měsíců kdy zastupuje odstupujícího předsedu OS Stanislava Antoniva, zúčastňuje řady důležitých jednání, a to ve vztahu k vládě ČR, k zaměstnavatelům a ve vztahu k vedení ČMKOS. Mimochodem, v rámci těchto vazeb, se Milan Vomela stal členem Rady vlády pro stavebnictví ČR, kde nahradil odstoupivšího Stanislava Antoniva.

Ve svém příspěvku Milan Vomela informoval o jednání delegace ČMKOS s vedením hnutí ANO, neboť odbory s tímto politickým hnutím zatím neměly kontakt na takové úrovni, jako mají například s ČSSD, či některými jinými politickými stranami. Dále seznámil členy předsednictva se žádostí OS KOVO, aby jednotlivé odborové svazy podpořily rezoluci „Stejná mzda za stejnou práci a solidarita v Evropské unii“, která byla přijata v červnu v Madridu ve Španělsku na kongresu Východního regionu IndustriAll Europe. Mimo jiné se v ní uvádí, že minimální mzdy jsou ve východním regionu výrazně nižší než v západní Evropě. Ve srovnání vycházejícím z parity kupní síly je na tom nejhůře Česká republika, jejíž minimální mzda dosahuje pouhých 35 % nejvyšší minimální mzdy v Evropě, která je v Lucembursku. Místopředseda Vomela k tomu dodal, že o této záležitosti se bude hovořit na jaře na setkání stavebních odborových svazů skupiny zemí W6 (Rakouska, Německa, Polska, Slovenska, Maďarska a ČR), které proběhne v Bratislavě na Slovensku. Zároveň konstatoval, že se v rámci Evropské odborové konfederace (EOK) připravuje kampaň „Evropa musí dostat přidáno“, což koresponduje s akcí ČMKO S „Konec levné práce v ČR“. Pokud jde o aktivity vedení naší odborové konfederace, tak Rada ČMKOS projednala postoj a postup centrály při volbách na podzim 2017. Informoval i o průběhu porady zástupců Koordinačních odborových orgánů (KOO) a setkání vedení OS Stavba ČR s odboráři – důchodci.

Předseda Komise kolektivního vyjednávání Petr Janoušek seznámil přítomné s návrhem dodatku ke mzdové části KSVS, který projedná Sněm OS v prosinci tohoto roku.

Následovalo zhodnocení říjnových regionálních konferencí a projednání dalších vnitroodborovýchotázek. V této části jednání předsednictva zaznělo z úst předsedy, místopředsedy a dalších členů předsednictva OS ocenění práce Pavla Meyera, který odchází do důchodu, a přitom v rámci předsednictva OS vedl v posledních letech jeho majetkovou komisi, a předtím byl několik let předsedou Revizní komise OS. Zároveň řadu let vykonával funkci předsedy ZO OS Stavba ČR v a.s. Metrostav. Proto také Předsednictvo OS dlouholetou práci Pavla Meyera pro odbory ocenilo darem.

V této návaznosti zazněla obdobná slova chvály od přítomných členů předsednictva i vůči odstupujícímu předsedovi OS Stavba ČR Stanislavu Antoninovi, který v průběhu 90. let minulého století zastával funkci místopředsedy OS a po pět posledních funkčních období vykonával funkci předsedy odborového svazu. Člen předsednictva OS Vladimír Ptáček jménem řady odborářů, s nimiž svůj krok předem konzultoval, poté navrhl, aby byla zřízena funkce Čestného předsedy OS Stavba ČR a na prosincovém Sněmu OS byl do této nově zřizované funkce zvolen Stanislav Antoniv. Odstupující předseda OS Stanislav Antoniv na přednesený návrh reagoval slovy, že v případě zřízení funkce Čestného předsedy OS a jeho zvolení do této funkce to chápe jako skutečné ocenění jeho práce, kterou od počátku 90. let vykonal pro odbory, konkrétně pro Odborový svaz Stavba ČR.

V průběhu diskuse k tomuto bodu jednání vystoupila řada členů předsednictva OS, kteří předložený návrh podpořili. Po vystoupení svazového právníka JUDr. Lubomíra Dlouhého, který přítomné seznámil s tím, jak by bylo nutné upravit organizační řád odborového svazu, aby byla funkce Čestného předsedy OS Stavba ČR na prosincovém zasedání OS Stavba ČR ustanovena, a jak by měla proběhnout samotná volba Čestného předsedy OS, byla tato záležitost uzavřena s tím, že celé Předsednictvo OS Stavba ČR jednomyslně předložený návrh schválilo s tím, že s tímto stanoviskem budou seznámeni členové Sněmu OS a předložený návrh se na prosincovém jednání sněmu projedná.

V průběhu následujícího jednání Předsednictva OS Stavba ČR byl na programu rozpočet OS na rok 2017, návrh plánu práce OS na rok 2017 a další vnitroodborové otázky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Zdroj: oskovo.cz, Kovák