Čeští zaměstnanci jsou osočováni neprávem

• Zveřejněno: 17.01.2019

Český rozhlas Plus uvedl ve středu 9. ledna ve svém pořadu Den v 60 minutách dialog mezi prvním viceprezidentem Svazu průmyslu a dopravy ČR Janem Rafajem a předsedou OS KOVO Jaroslavem Součkem na téma vývoje ekonomiky v ČR v roce 2019.

Nezaměstnanost v Česku se po několika měsících poklesu, kdy se ČR držela na nejnižších příčkách v Unii, vloni v prosinci zvýšila z 2,8 % na 3,1 %. Sílící napětí na pracovním trhu v závěru roku dopadalo citelně na zaměstnavatele a začínalo se promítat do výkonu ekonomiky.

Podle viceprezidenta SP ČR Jana Rafaje se nové údaje o zvýšení nezaměstnanosti z pohledu zaměstnavatelů jeví jako přechodný stav. „V tuto chvíli to vnímáme jako sezónní výkyv. Číslo 3,1 % je pořád nejnižší prosincové číslo od roku 1996. Pořád jde o nejnižší nezaměstnanost a předpokládáme, že nízká nezaměstnanost, respektive obrovský nedostatek pracovní síly a velká nabídka pracovních možností, bude pokračovat i příští rok,“ uvedl viceprezident SP ČR Jan Rafaj.

„Česká republika měla dlouhou dobu nezaměstnanost 2 %, dnes je 3,1 % a já bych očekával, že ti politici, ekonomové, analytici a zaměstnavatelé, kteří dlouhou dobu dehonestovali ve svých mediálních vystoupeních zaměstnance a plísnili je za nedostatečné pracovní úsilí jim teď poděkují za jejich přístup k práci. Místo toho se zaměstnanci dozvídají z médií, že pokud nestihnou vyrobit zvýšený počet zakázek, bude se výroba stěhovat do Asie, Afriky nebo bude třeba dopravit do České republiky desetitisíce zahraničních zaměstnanců, aby firmy mohly dál existovat. Bohužel taková je skutečnost a my jako odbory nechceme přispívat k tomuto vytváření negativních nálad, protože to má negativní dopady na chování občanů, kteří začnou šetřit a sníží se spotřeba, která je motorem ekonomiky,“ poznamenal k vývoji nezaměstnanosti a ekonomiky OS KOVO Jaroslav Souček.

• Zdroj: oskovo.cz