Souběh podpory a starobního důchodu

  • Zveřejněno: 24.07.2017
  • Autor: Ing. Vladimír Procházka, specialistka úseku odborové politiky, RP OS KOVO Hradec Králové

Naše firma se v současné době potýká se značným nedostatkem kvalifikovaných zaměstnanců. Zaměstnavatel nás tak stále nutí k přesčasové práci. Tuto práci požaduje i ve dnech pracovního klidu, kterými je pro nás sobota a neděle. Může nám přesčasovou práci nařídit i ve dnech pracovního klidu?

Práce přesčas je charakterizována jako práce, která je nad stanovenou pracovní dobu nebo rozvrh směn. Z níže citovaného § 91 ZP vyplývá, že přesčasovou práci ve dnech pracovního klidu může zaměstnavatel nařídit pouze výjimečně, kdy se jedná o zastoupení zaměstnance v nepřetržitém provozu, který se nedostavil na směnu, o naléhavé opravné práce, inventury apod. Z níže citovaného § 91 ZP je zřejmé, že vám zaměstnavatel práci ve dnech pracovního klidu nařizovat nemůže. Nařizovat může pouze práce, které jsou v § 91 ZP vyjmenovány.

Dny pracovního klidu dle § 91

- Dny pracovního klidu jsou dny, na které připadá nepřetržitý odpočinek zaměstnance v týdnu, a svátky.

- Práci ve dnech pracovního klidu může zaměstnavatel nařídit jen výjimečně.

- V den nepřetržitého odpočinku v týdnu může zaměstnavatel nařídit zaměstnanci jen výkon těchto nutných prací, které nemohou být provedeny v pracovních dnech:

a) naléhavé opravné práce,
b) nakládací a vykládací práce,
c) inventurní a závěrkové práce,
d) práce konané v nepřetržitém provozu za zaměstnance, který se nedostavil na směnu,
e) při živelních událostech a v jiných obdobných mimořádných případech,
f) práce nutné se zřetelem na uspokojování životních, zdravotních, vzdělávacích, kulturních tělovýchovných a sportovních potřeb obyvatelstva,
g) práce v dopravě,
h) krmení a ošetřování zvířat.

- Ve svátek může zaměstnavatel nařídit zaměstnanci jen výkon prací, které je možné zaměstnanci nařídit ve dnech nepřetržitého odpočinku v týdnu, práce v nepřetržitém provozu a práce potřebné při střežení objektů zaměstnavatele.

- U zaměstnavatele, u kterého zaměstnanec koná práci v nočních směnách, začíná den pracovního klidu hodinou odpovídající nástupu zaměstnanců té směny, která v týdnu nastupuje podle rozvrhu směn jako první. Ustanovení věty první je možné použít též pro účely práva na mzdu nebo plat, odměnu z dohody a pro zjišťování průměrného výdělku.

 

 

  • Zdroj: oskovo.cz, Kovák