Unie je o krůček dál ke spuštění Jednotné digitální brány

  • Zveřejněno: 25.09.2018
  • Autor: Ing. Mgr. Alena Mastantuono

Evropská unie pokračuje v přípravách Jednotné digitální brány. Ta by měla poskytnout občanům a podnikům elektronický přístup k informacím, postupům a asistenci na jednom místě. Rovněž by měla sloužit jako zpětná vazba o aktuálních překážkách na jednotném trhu. Do jejího fungování budou zapojeny členské státy, Evropská komise a stakeholdeři.

Termín spuštění je 2020

Návrh na zřízení Jednotné digitální brány, který předložila Evropská komise v loňském roce, je reakcí na nedostatečnou informovanost subjektů na vnitřním trhu, složitost administrativních postupů a fragmentaci národních pravidel ohledně výrobků a služeb. V květnu letošního roku se evropským institucím podařilo dospět k politické dohodě a byl tak učiněn další krok k přijetí návrhu. Předpokládá se, že nařízení bude přijato 24. října 2018. V roce 2019 budou instituce přijímat implementační akty a zároveň bude vyvíjen IT nástroj. K samotnému spuštění by mělo dojít v roce 2020. Od tohoto okamžiku budou poskytovány informace a asistence online. O rok později by se měly zapojit i municipality, jež budou poskytovat potřebné informace. V roce 2023 by měly být postupy dostupné plně elektronicky a měl by fungovat princip jen jednou, tj. tatáž informace bude vyžadována po subjektech pouze jednou.

K čemu bude brána sloužit?

Brána by měla umožnit online jednadvacet nejvíce používaných postupů občany a podniky, a to napříč Evropskou unií. Konkrétně by měla brána občanům sloužit jako portál, na kterém mohou uvádět změny v oblasti sociálního pojištění, zažádat si o Evropskou kartu pojištěnce EHIC, zažádat o rodný list, registrovat změnu adresy, požádat o potvrzení o trvalém bydlišti, podávat daňové přiznání, registrovat motorová vozidla či zažádat o uznání akademických diplomů. Naopak firmy by mohly díky Jednotné digitální bráně notifikovat podnikatelské aktivity včetně hlášení změn a ukončení podnikání, získat povolení podnikání, registrovat zaměstnance u sociálního a důchodového pojištění či podávat daňové přiznání. 

Jednotná digitální brána by měla zamezit značné roztříštěnosti informačních portálů a podpůrných nástrojů online, o kterých se v mnoha případech neví, a umožnit řadu procesů online. Do jejího fungování budou zapojeni i stakeholdeři. Evropská komise přislíbila, že zřídí speciální skupinu pro vývoj platformy, do které zapojí zájmové skupiny. Pro zástupce zaměstnanců, zaměstnavatelů či podnikatelů je to příležitost pro nastavení kvalitního portálu, který bude pro občany v řadě rolí přínosný a ušetří čas i finance. Zejména lákavá je myšlenka principu jen jednou, kdy odpadne mnoho zbytečných operací. Od návrhu si evropští občané slibují mnoho. Důležitá však bude spolupráce členských států, která v konečném důsledku ovlivní kvalitu fungování tohoto nástroje.