Chystá se: Onemocnění zad jako nemoc z povolání

  • Zveřejněno: 01.04.2017
  • Autor: Milan Těšínský, specialista BOZP OS KOVO

Rada vlády pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci má svou Pracovní skupinu k aktualizaci seznamu nemocí z povolání. Tato pracovní skupina připravila návrh, aby se některá onemocnění zad dostala do Seznamu nemocí z povolání (jako nemoc z povolání může být přiznána pouze ta, která je v něm uvedena).

Ve vnějším připomínkovém řízení je nyní návrh nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 290/1995 Sb., jímž se stanoví seznam nemocí z povolání, ve znění pozdějších předpisů. Z předmětného návrhu cituji: jde o „chronické nemoci bederní páteře s klinickým neurologickým morfologickým nálezem, odpovídajícím nejméně střednímu stupni závažnosti. Nemoci vznikají při práci, při které jsou příslušné struktury přetěžovány natolik, že přetěžování je podle současných lékařských poznatků příčinou nemoci.“

Toto je dlouho očekávaný počin, aby alespoň některé nemoci zad mohly být uznány jako nemoc z povolání. Odborníci lékaři tvrdí, že nastavená kritéria pro uznání této nemoci z povolání jsou natolik přísná, že se bude jednat o nové nemoci z povolání maximálně v desítkách případů ročně, spíše méně. Systém pro vyplácení odškodnění nově přiznaných nemocí z povolání to příliš nezatíží a ČR zase bude blíže k plné harmonizaci českého seznamu nemocí z povolání s příslušnými dokumenty Evropské unie, Mezinárodní organizace práce (ILO) a také se přijetím tohoto návrhu dorovnáme k úrovni ochrany zaměstnanců v mnoha ostatních evropských státech.

Další případné změny v Seznamu nemocí z povolání se dají připravit do příští aktualizace seznamu za dva roky. Aby tento záměr mohl být realizován, byl vložen do Národního akčního programu BOZP na roky 2017–2018.

 

 

 

  • Zdroj: oskovo.cz, Kovák