Žně jsou u konce, zbývá sedm procent ploch obilovin

  • Zveřejněno: 07.08.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

Žně v ČR jsou u konce, zbývá sklidit posledních sedm procent ploch obilovin a procento řepky. Loni byly žně touto dobou u obilovin zhruba v polovině, řepka v závěrečné čtvrtině. Nejpomaleji práce postupují v Moravskoslezském, Karlovarském a Libereckém kraji, v ostatních regionech je skoro sklizeno. Podle zprávy ČTK o tom, v jakém stadiu jsou u nás žně, informovalo ministerstvo zemědělství.

Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy bude horší úroda obilovin kvůli suchu v západní Evropě, na Ukrajině i v Rusku, výkupní cena pro zemědělce by tak podle něj mohla být dobrá.

Už začátek sklizně byl letos posunutý, první kombajny na pole vyjely v červnu, zemědělci mnohdy říkali, že čekali na začátek léta, aby nesekali na jaře. Výnos je zatím 5,31 tuny na hektar, což je o 0,07 t/ha méně než loni. Kvalita pšenice je dobrá, v oblastech postižených suchem má vyšší objem dusíkatých látek.

Sklizeň ozimého ječmene je téměř ukončena s výnosem 5,07 tuna na hektar, meziročně je tak o 0,67 t/ha nižší. "Pšenice ozimá se také blíží ke svému závěru, neboť je posekáno 96,4 procenta sklizňových ploch s průměrným výnosem 5,56 t/ha, což je nižší o 0,02 t/ha v porovnání s loňskou sklizní. Dosavadní celková produkce obilovin dosahuje výše 6,15 milionu tun," uvedlo ministerstvo zemědělství. Výnos je podle Pýchy o trochu horší než v posledních letech, ale proti dlouhodobému horizontu jde o průměr. Ozimům podle něj pomohla poměrně dobrá zima, obiloviny řádně vzešly.

Průměrný výnos řepky činí 3,46 tuny na hektar, loni touto dobou činil 2,92 t/ha.