Výzva Sdružení nájemníků ČR

  • Zveřejněno: 27.06.2017

Sdružení nájemníků ČR (SON) vyzvalo na tiskové konferenci konané dne 22. 6. 2016 vládu, politiky, vedení Prahy a dalších velkých měst v Česku, aby se začali zabývat velice neuspokojivým vývojem bytové situace v Česku a problematice ubytování přes Airbnb.

Jsme nespokojeni s vývojem bytové situace u nás. Havárie zákona o sociálním bydlení potvrdila obavy, na které jsme upozorňovali. Návrh zákona ve skutečnosti neřešil aktuální problémy v bydlení u nás, ale spíše z ideologických důvodů se zaměřil na dílčí problémy jako je bezdomovectví nebo situace na ubytovnách, namísto řešení problémů mnohem širšího okruhu, pomoc potřebným občanům.
Konec levných hypoték a růst cen nemovitostí a tedy i  cen nájmů  situaci v Praze a ve velkých městech dramatiky zhoršuje.

Budoucí vláda se bude muset zabývat nikoliv jen problematikou sociálního  bydlení, ale především dostupného bydlení. Není možné velkou část občanů – seniorů, rodin a jednočlenných domácností s dětmi – považovat za občany odkázané na sociální dávky a tedy na sociální bydlení.

Jsme přesvědčeni, že velká města a především hl. město Praha budou muset urychleně řešit problém, který vzniká s tzv. sdíleným bydlením (airbnb). Co nás v této souvislosti znepokojuje:

  1. Tisíce bytů jsou odebrány z bydlení, neslouží k bydlení, ale  nahrazují hotelové služby.
  2. Dochází k porušování stavebního zákona, neboť byty jsou užívány ke komerčním účelům, aniž by zde nájemce nebo vlastník bydlel. Nejde zde již o bydlení, ale o poskytování služeb, což je v rozporu s kolaudačním určením bytů.
  3. Dochází k narušování soužití, neboť dočasně bydlící hosté nerespektují obvyklý pořádek v domě.
  4. Dochází k  vytlačování místních lidí z center měst.
  5. Dochází k daňovým únikům.

 

 

  • Zdroj: Sdružení nájemníků ČR