Veletrh Uplatni.se i letos nabídne práci mladým lidem

  • Zveřejněno: 13.11.2018
  • Autor: (li)

Už počtvrté budou 21. listopadu prostory Studia ALTA otevřeny pro veletrh pracovních příležitostí Uplatni.se. Jde o veletrh zaměřený na oblast udržitelného podnikání a určen je pro studenty a absolventy vysokých škol, jako inspirace úspěšnými projekty a zajímavými řečníky. Seznámit se zde mohou také s firmami a organizacemi, které se jen „nenatírají na zeleno“, ale skutečně realizují aktivity v rámci podpory udržitelného rozvoje. Na veletrhu Uplatni.se mají návštěvníci také příležitost získat vhodné kontakty pro své budoucí pracovní uplatnění nebo pro založení vlastního podnikání.

Cílem celé akce je nabídnout veřejnosti inovativní osvětu a networking s lidmi z oblasti udržitelného podnikání a také s firmami či neziskovými organizacemi, které právě tyto mladé „nadšence“ hledají do svých týmů. Veletrh představí na praktických ukázkách principy cirkulární ekonomiky, poukáže na úspěšné projekty, start-upy a nabídne řízené workshopy s odborníky nebo přednášky z praxe. Zájemci zde budou moci také najít inspiraci pro své diplomové práce, získat stáž nebo najít přímo svého budoucího zaměstnavatele. Stáže už dávno nejsou jen povinností. Přicházejí k nám motivovaní studenti, kteří mají cíl a zájem něčeho v budoucnu dosáhnout, ovlivnit svět. A naším úkolem je jim poskytnout potřebný prostor a inspirovat je k objevování dalších směrů možného uplatnění. K tomu mladí lidé potřebují objevit, kde a jak uplatnit své nadání ve prospěch svůj, komunity (firmy, obce, školy, atd.) a potažmo celého světa,“ říká Michal Broža z Infokanceláře OSN v Praze, který se veletrhu také účastní.

V rámci řízeného programu veletrhu Uplatni.se vystoupí v dopoledním konferenčním bloku například Lenka Mynářová, ředitelka projektu biotechnologie Hydal. Ten se zařadil mezi nejoceňovanější inovace na globální úrovni a je postaven právě na principech cirkulární ekonomiky a udržitelného rozvoje v praxi. V rámci tohoto projektu proběhlo letos také představení celosvětově unikátního bioplastu, který nahradil mikroplasty v kosmetice.

Dalším řečníkem upozorňujícím na dobré příklady z praxe bude i Jakub Sapák, startupista a zakladatel projektu Saaczech, nabízející alternativu k jednorázovým mikrotenovým sáčkům. Vlastní zkušenosti s udržitelným přístupem představí také ředitelka designového studia Butterflies&Hurricanes, které dlouhodobě prosazuje udržitelný přístup k obalům. Mediální pozornost na sebe Michaela Thomas strhla s klimatickou výzvou #mychangeforclimate, kde se mimo jiné také zavazuje, že celý následující rok nikam nepoletí letadlem. Jako řečník vystoupí i Michal Kriška, který je zakladatelem prvního brněnského univerzitního spin-off studia.

Odpolední program veletrhu bude věnován workshopům, které povede Institut Cirkulární Ekonomiky. Ten aktuálně pracuje na jedinečném projektu Cirkulárního městského skenu pro město Prahu, jehož cílem je najít udržitelná řešení, která posílí soběstačnost města i odolnost vůči změnám klimatu. Zajímavý workshop je plánovaný i se zástupci společnosti IKEA Česká republika. Studenti a účastníci si na něm budou moci vyzkoušet, jaké to je navrhovat cirkulární města budoucnosti.

Pro efektivní networking má veletrh omezenou kapacitu a na akci je proto nutné se registrovat předem. Veletrh Uplatni.se se koná ve Studiu Alta, U Výstaviště 21, Praha 7 a pro veřejnost bude otevřen od 9.30 do 15 hodin.

O INCIENu

INCIEN společně se svými partnery pracuje na projektech, které umožňují přechod z lineárního chodu systému na cirkulární. INCIEN je složen z rychle rostoucího týmu kreativních a schopných lidí, jehož jádro tvoří absolventi prestižní Wageningen University v Holandsku. Tam naši odborníci načerpali potřebnou inspiraci a expertýzu v oblasti cirkulární ekonomiky.

Misí INCIEN je informovat, vzdělávat, interpretovat osvědčené postupy a společně vytvářet průkopnické projekty při přechodu z lineární na cirkulární ekonomiku. Ve spolupráci s firmami, obcemi, vládním sektorem, neziskovými organizacemi a dalšími zájmovými skupinami realizujeme ročně desítky projektů. Chceme jít příkladem a ukázat, že stačí začít sami u sebe. Víme, jaké příležitosti cirkulární ekonomika přináší a že základním stavebním kamenem cirkulární ekonomiky je změna myšlení a zejména kvalitní a funkční spolupráce.