„Vedení si z nás udělalo otroky!“ říkají zaměstnanci chemičky DEZA

  • Zveřejněno: 08.09.2018
  • Autor: (jom)

Vývoj ve společnosti DEZA ve Valašském Meziříčí, náležející koncernu Agrofert, dává zapravdu očekáváním expertů OS KOVO, kteří předvídali, že se tlaky na zaměstnance budou stupňovat.

Vedení společnosti, která zaměstnává kolem tisícovky lidí, se je v současnosti snaží přinutit, aby podepsali souhlas s přechodem z tarifního odměňování na smluvní mzdy, což v dlouhodobé perspektivě zaměstnance poškodí. Pokud by totiž lidé na smluvní mzdy přistoupili, zvedla by se jim čistá mzda přibližně o pět set korun. V příštích letech by ovšem DEZA nebyla zavázána k jakémukoli dalšímu zvyšování mezd. Při zachování tarifního odměňování lidí by se však mzdy zvyšovaly podle oficiálních odhadů ekonomického vývoje v daném odvětví. A ty v současnosti předpokládají růst o 9 %, což zaměstnancům otevírá daleko větší možnosti.

Lidé jsou nuceni jednat proti vlastním zájmům

Ve středu 29. srpna se proto zhruba sto padesát zaměstnanců firmy sešlo se zástupci Odborového svazu KOVO v restauraci Šaman ve Valašském Meziříčí. Schůzku zorganizovali zástupci Regionálního pracoviště OS KOVO ve Zlíně na žádost samotných zaměstnanců. Na jednání s kováky ve Valašském Meziříčí dorazil také předseda OS KOVO Jaroslav Souček společně s experty na právo a ekonomiku, včetně zástupců Regionálního pracoviště ve Zlíně – Milanem Blažkem a Davidem Šrottem. „Je to lakmusový papírek toho, jak se zaměstnavatel zachová v budoucnu,“ okomentoval tlak managementu DEZY na změnu způsobu odměňování vedoucí zlínského regionálního pracoviště Milan Blažek. Vedení odborů proto lidem doporučilo, aby požadavek vedení DEZA odmítlo. „Pokud by část zaměstnanců na smluvní mzdy přistoupila, ale část zůstala na tarifních mzdách, mohlo by se jednat o nerovné odměňování, což je v rozporu se zákoníkem práce,“ upozornil David Šrott. Šlo by totiž o diskriminaci části zaměstnanců, a tedy o porušení zákona.

Lidé v podniku jsou pod obrovským tlakem vedení. To si je jednotlivě zve a nutí je, aby přistoupili na smluvní mzdy. „Ne každý má takovou odvahu, aby pod takovým tlakem dokázal říct ne a nepodepsal,“ přiznal jeden z účastníků setkání.

Předseda kováků zaměstnance chemičky ujistil, že za ně jejich odborový svaz bude bojovat a podpoří jejich práva. „Jakmile se objeví jakýkoli náznak nátlaku ze strany zaměstnavatele, kdykoli se na nás obraťte, okamžitě to budeme řešit,“ ujistil účastníky setkání Jaroslav Souček.

OS KOVO působí ve společnosti DEZA už od loňska. Vedle OS ECHO je ve firmě druhým odborovým svazem. OS KOVO v podniku začal působit z podnětu samotných zaměstnanců. Ti byli dlouhodobě nespokojeni s prací ZO OS ECHO, jehož zástupci se podle jejich mínění přidali na stranu zaměstnavatele. Tuto skutečnost podle nich dokládá i fakt, že v letech 2012 až 2016 kopíroval nárůst mezd pouze míru inflace. Reálně tak lidé v chemičce de facto žádný nárůst platů nepocítili, a to přesto, že společnost vykazovala obrovské zisky. „Pokud odečtete příplatky, dostanete se na plat 18 tisíc, i v Kauflandu mají lidi vyšší platy – kolem 24 tisíc,“ shrnul poměry v chemičce jeden z účastníků setkání. Práce v náročném a nebezpečném provozu, kde se zpracovávají látky, jež mohou vyvolat rakovinu, je podle mínění naprosté většiny zaměstnanců hrubě podhodnocena. „Mzdy v DEZE jsou ze strany zaměstnavatele naprosto nedůstojné,“ potvrdil také David Šrott z regionálního pracoviště.

Svaz podává žalobu

Situace ve firmě se vyhrotila poté, co letos v květnu OS ECHO i OS KOVO v DEZE společně vyhlásily stávkovou pohotovost. Vedení totiž nesouhlasilo s požadavky odborářů na zvýšení mezd a oddalovalo podpis kolektivní smlouvy pro letošní rok. Oba svazy ve společné shodě předložily jednotný návrh na znění kolektivní smlouvy pro rok 2018. Zástupci odborů ECHO ovšem 31. května v rozporu se zákonem sami podepsali se zaměstnavatelem novou kolektivní smlouvu a zabránili odborářům z OS KOVO, aby se podpisu zúčastnili. Přistoupili dokonce na méně výhodné podmínky, než jaké navrhoval zprostředkovatel. Později navíc OS ECHO zpochybnil samotnou existenci OS KOVO ve firmě.

Vedení společnosti DEZA stejně jako OS ECHO v tuto chvíli trvají na tom, že kolektivní smlouva je platná, ačkoli podle zákona musí být uzavřena ve shodě se všemi odborovými subjekty, které v podniku působí. Předseda OS KOVO Jaroslav Souček osobně vedl řadu jednání s vedením OS ECHO i s vrcholovým managementem chemičky. „Za jedenadvacet let, co v odborech působím, jsem zažil leccos, ale s takto arogantním a nezákonným jednáním managementu jsem se doposud nesetkal.,“ připustil Jaroslav Souček. „Budeme bojovat za práva našich odborářů všemi zákonnými prostředky. V tuto chvíli připravujeme řadu kroků, ale detaily samozřejmě z pochopitelných důvodů nebudeme sdělovat. Řeknu jen tolik, že v průběhu září podáme na vedení společnosti DEZA žalobu,“ přiblížil další strategii OS KOVO předseda Jaroslav Souček. Podle jeho slov není pochyb, že odborový svaz u soudu uspěje.

 

 

  • Zdroj: oskovo.cz, Kovák