Tripartita Moravskoslezského kraje se zabývala hospodářskou restrukturalizací regionu

  • Zveřejněno: 23.06.2017

Postup hospodářské restrukturalizace Moravskoslezského kraje, stávající situace ve společnostech OKD a Vítkovice Group, ale také situace a prognóza na trhu práce. Tato hlavní témata byla na programu letošního druhého jednání Rady hospodářské a sociální dohody Moravskoslezského kraje.

Členové byli seznámeni s aktuálními informacemi týkající se Strategie restrukturalizace Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského kraje, tzv. Restartu. Po jeho projednání celonárodní tripartitou a schválení následnou Konferencí restrukturalizace za účasti premiéra se dostává do finální fáze.

„Restart se rozjíždí, teď už jen čekáme na to, až se dostane na program jednání vlády. Možná by se tak mohlo stát už v příštím týdnu. Od toho, jak se k němu vláda postaví, se pak bude odvíjet další postup. V případě jeho schválení jsme připraveni jej okamžitě začít realizovat,“ uvedl Jiří Cienciala, zmocněnec vlády pro Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj.

Na jednání tripartity zazněly i konkrétní informace týkající se aktivit Moravskoslezského kraje v sedmi klíčových oblastech Restartu. „Restrukturalizace musí probíhat komplexně v návaznosti na lidské zdroje. Vše souvisí se vším, proto nelze vyčleňovat jednotlivé projekty,“ doplnil Cienciala.

Výkonný ředitel OKD Antonín Klimša informoval o aktuální situaci v OKD. Společnost je podle něj v černých číslech, průběžně plní své výrobní cíle i závazky. V řádných termínech platí zaměstnancům mzdy a dodavatelům za služby. Přesto se ji nedaří přilákat nové zaměstnance, jen do karvinské oblasti jich potřebuje na pět stovek. Navzdory náborovému příspěvku čtyřicet tisíc korun se přihlásilo jen sto třicet zájemců.

Ředitel společnosti Vítkovice Group Libor Witassek uvedl, že za celou skupinu se daří držet pozitivní hospodářský výsledek. V plánu je otevření nových společností zaměřených na novou energetiku. Technologie se mají soustředit na využití stlačeného plynu. Firma do konce roku počítá se snížením stavu nevýrobních zaměstnanců o dvacet procent, čímž by měla být dokončena její restrukturalizace.

„Těší mne, že situace v obou významných podnicích v kraji je finančně stabilizována a že řeší jen insolvenci některých svých částí. U Vítkovic mne překvapil zájem soustředit se na nové technologie. Vzhledem k tomu, že řešíme problematiku celkové koncepce energetiky kraje, shodli jsme se na tom, že je nezbytně nutné vytvořit pracovní skupinu z odborníků, která se tomuto tématu bude věnovat,“ řekl hejtman MS kraje a čestný předseda krajské tripartity Ivo Vondrák.

I přes nízkou míru nezaměstnanosti se ukazuje velkým problémem nedostatek pracovníků. „Náš kraj nesmí být typický tím, že tady je levná pracovní síla. Potřebujeme se dostat na úroveň ostatních krajů, aby nám lidé neodcházeli tam, kde za stejnou práci obdrží více peněz,“ doplnil hejtman Ivo Vondrák.

Tuto problematiku řeší i konkrétní opatření programu Restart, stejně jako tzv. stříbrnou ekonomiku – zaměstnávání lidí v předdůchodovém věku. „Není o tom, že by lidé nad padesát let nechtěli pracovat, ale jde o to, že zaměstnavatelé je považují za neperspektivní, což není dobře,“ řekl k tématu hejtman Ivo Vondrák s tím, že na příští jednání tripartity bude prezentována zaměstnanost z pohledu věkové struktury lidí.

 

 

 

  • Zdroj: Moravskoslezský kraj