Senát schválil vznik nového orgánu státní správy - regulátora

  • Zveřejněno: 28.08.2016
  • Autor: Michael Mareš

Na rovný přístup státu při přidělování kapacity jednotlivým dopravcům na přeplněných železničních tratích bude dohlížet nová instituce - Úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře, jehož vznik schválil ve středu 24. 8. 2016 Senát.

Úřad bude mimo jiné chránit spoje objednané a financované z veřejných peněz proti komerčním linkám. Kromě sporů mezi dopravci má nový úřad rozhodovat i spory mezi poskytovateli evropské služby elektronického mýta pro kamionové dopravce, nebo řešit spory o poplatky na letištích vůči jednotlivým dopravcům.

Nový zákon, který schválil Senát, především implementuje právo EU, zejména směrnici o vytvoření jednotného evropského železničního prostoru. Směrnice tomuto subjektu svěřuje především rozhodování sporů mezi provozovatelem drážní infrastruktury a zařízení služeb a dopravci pří přístupu a užívání dopravní infrastruktury, kontrolní pravomoc a rovněž možnost ukládat sankce. „Jedná se svým rozsahem o nevelký návrh, jehož předmětem je zřízení nového ústředního orgánu státní správy, vymezení jeho základní kompetence a organizace,“ řekl senátorům předkladatel zákona, ministr dopravy Dan Ťok. „Z hlediska výkonu státní správy považujeme navrhovaný model za nejúčinnější. Podařilo se nám jej obhájit i v četných a podrobných diskusích na půdě Poslanecké sněmovny. Dovolte mi tedy i vás požádat o podporu tohoto návrhu, děkuji,“ dodal.

„Když jsem se dívala na to, jak postupují okolní státy, tak bych považovala za daleko vhodnější, kdybychom použili drážní úřad, který bychom pouze transformovali do podoby, kterou požaduje Evropská unie. A bohužel i důvodová zpráva předpokládá zvýšené výdaje, což já považuji za zcela zbytečné,“ uvedla v rozpravě senátorka a zpravodajka Veronika Vrecionová (ODS). „Nemyslím si, že je třeba zřizovat další nové úřady, dalo se postupovat jinou cestou,“ namítla.

Také senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) se v rozpravě podivoval nad vznikem nového úřadu.: „To není orgán, který by nějakým způsobem prostupoval zájmy ministerstev, zájmy dopravců atd., které by musel korigovat. To znamená, že by to mohl být klidně úřad nebo lidé v nějakém odboru, kteří v tuto chvíli na ministerstvu pracují. Jestli dobře chápu tuto normu, tak jde pouze o korekci napětí mezi dopravci, to znamená těmi, kteří chtějí využívat dráhu pro svou dopravu, tzn. soukromými dopravci, a pak tím, kdo vlastní koleje jako takové. A ministerstvo v tomto případě v té kolizi není.“

Ministr dopravy Dan Ťok zřízení nové instituce podporuje a o totéž nakonec rozpravy požádal i senátory. „Chtěl bych vás poprosit o podporu z následujících důvodů: Předně je tady požadavek nejenom EU, ale je to z logiky věci, že úřad, který bude rozhodovat spory mezi dopravcem, tzn. soukromým subjektem, a státem, který reprezentuje jak ministerstvo, tak v současné době i drážní úřad, musí být nezávislý,“ uvedl s odkazem na jistou analogii s Energetickým regulačním úřadem a přístupem jiných dodavatelů energie, či s Českým telekomunikačním úřadem a přístupem externích subjektů. „A to jsou všechno subjekty, které mají být nezávislé, ze zákona musí být a i z evropských směrnic musí být nezávislé. Tady v tomto případě to bude nevelký úřad, který, počítám, by neměl mít víc než deset lidí, maximálně patnáct. Prostě malý úřad, který notabene stejně bude absorbovat lidi ze státní správy a pravděpodobně na něj přejdou lidé z drážního úřadu,“ řekl dále a dodal: „Chtěl bych vás upozornit na to, že už v současné době se řeší spor, dokonce až u soudu, pro poskytování kapacity. A myslím si, že je pro nás velmi důležité, a i vůči našim závazkům pro otvírání trhu, aby takovýto úřad tady byl, fungoval.“

Pro předlohu hlasovalo 41 z 67 přítomných senátorů, proti byl jeden. Hlasování se zdrželo 25 členů horní komory.

V čele úřadu má stát předseda, kterého bude jmenovat a odvolávat vláda. Jeho funkční období bude šestileté, bude možné opětovné jmenování.

Návrh zákona už míří k prezidentovi Miloši Zemanovi, aby ho podepsal. Úřad by měl vzniknout půl roku po vyhlášení normy ve sbírce.

 

 

  • Zdroj: osz.org