Riziko stávky v jihlavském Automotive Lighting

  • Zveřejněno: 16.05.2018
  • Autor: (jom)

Ani zatím poslední pokus odborářů jihlavského podniku Automotive Lighting dohodnout přiměřené podmínky pro zaměstnance, nedospěl k přijatelnému řešení. V pátek 11. května se sice zástupci ZO OS KOVO sešli s představiteli managementu, ti však některé jejich zásadní požadavky odmítli. Časově neomezená stávková pohotovost, kterou tamní kováci vyhlásili v sobotu 5. května, tedy nadále trvá. A podle předsedy místní ZO OS KOVO Petra Fouse není vyloučeno, že by nakonec skutečně ke stávce mohlo dojít.

Podstatou sporu mezi odboráři, a nejen mezi nimi a vedením fi rmy je podle představitelů místních odborů neochota dohodnout se na vzájemně přijatelném znění kolektivní smlouvy pro rok 2019 i dodatcích doposud platné kolektivní smlouvy. Odboráři ZO OS KOVO z Automotive Lighting v Jihlavě si jako priority určili přidání 14. platu a uvolnění předsedy, aby mohl vykonávat práci pro odbory na plný úvazek.

„Vedení souhlasí pouze s tím, abychom jako odbory měli uvolněného předsedu, který se odborovým záležitostem bude věnovat na plný úvazek, ale s dalšími požadavky nesouhlasí,“ přiblížil současnou situaci v podniku předseda místní ZO OS KOVO Petr Fous. Hlavním jádrem sporu je požadavek kováků, aby firma přidala všem 14. plat. „Někteří lidé u nás mají stejný plat, jaký měli před deseti lety, proto nám tento požadavek přišel jako legitimní řešení. Vedení to však odmítlo, ačkoli jsme byli ochotni souhlasit, aby 14. plat byl pouze ve výši 50 % průměřného platu,“ upřesňuje Petr Fous. Během příštího týdne by podle předsedy místních kováckých odborů – výsledek si však netroufá odhadnout.

Vzápětí po vyhlášení stávkové pohotovosti byla podána žádost na Ministerstvo práce a sociálních věcí o určení zprostředkovatele, který nezávisle posoudí požadavky ZO OS KOVO, hospodářské výsledky a mzdovou politiku Automotive Lighting, s. r. o., a navrhne adekvátní řešení.

____________________
Společnost se zabývá výrobou světlometů pro přední světové automobilky, mimo jiné například BMW. Automotive Lighting Jihlava byla v ČR založena v roce 1997, původně pod firmou Bosch. V roce 1999 vstoupila do firmy společnost Magneti Marelli, která je součástí koncernu Fiat Chrysler Automobiles (FCA), a od roku 2003 je jejím výhradním vlastníkem.

 

 

 

  • Zdroj: oskovo.cz, Kovák