Průmyslová politika a konkurenceschopnost – studie společnosti Assolombarda

  • Zveřejněno: 10.12.2016
  • Autor: Ing. Věra Řeháčková

Průmysl je páteří evropské ekonomiky. Přispívá k růstu, poskytuje pracovní místa a slouží jako motor internacionalizace a inovace. Pulzující průmyslový sektor je celkově velkým přínosem pro evropské hospodářství. Více než 52 milionů Evropanů je přímo či nepřímo zaměstnáno v průmyslovém sektoru.

Je však zřejmé, že evropský průmysl čelí velkým výzvám. Trvalý deficit konkurenceschopnosti v Evropě v posledních letech ohrožuje růst a zaměstnanost. Evropa potřebuje silný a konkurenceschopný průmysl k zajištění udržitelného růstu, jakož i oživení hospodářství a zaměstnanosti. Klíčovou roli v průmyslovém rozvoji sehrává sociální dialog.

Konfederace evropského podnikání BusinessEurope vyzývá všechny evropské instituce a členské státy, aby evropský průmysl vrátily zpět na cestu růstu a zvýšily opět podíl průmyslu na HDP EU na výši 20% do roku 2020. Evropa musí aktivně podporovat podniky v jejich úsilí zvýšit svůj podíl na trhu v globální ekonomice, protože jsou to především firmy, nikoli vlády, které vytvářejí pracovní místa.

Evropě však chybí strukturovaný a ambiciózní plán na posílení evropského zpracovatelského průmyslu. Aby bylo možné identifikovat konkrétní výstupy, je nutné vědět, co dělá průmyslové podniky úspěšné nebo ne. Z tohoto důvodu byla provedena komplexní studie společnosti Assolombarda, kterou Konfederace evropského podnikání BusinessEurope představuje na svých webových stránkách.

Assolombarda je členem největší regionální podnikatelské asociace v Itálii zahrnující oblasti Milano, Monza, Brianza a Lodi. V roce 2015 její výzkumné oddělení sestavilo ucelený soubor dat pro identifikaci toho, co dělá firmu špičkovou. Některé z analýz studie potvrzují výsledky široce známé v ekonomické teorii, jako je vztah mezi exportními aktivitami a produktivitou, nebo výhody vyplývající z kvality lidského kapitálu. Výsledky jsou inovativní a velmi užitečné.

Průzkum byl proveden na 650 evropských společnostech v pěti nejdynamičtějších regionech Evropy. Studie je ke stažení na odkazu:

https://www.businesseurope.eu/