Propast mezi mzdami se prohlubuje

  • Zveřejněno: 19.06.2017
  • Autor: (as)

Pracovníkům v Česku, Polsku a Maďarsku se v porovnání s německými dělníky daří hůře než v roce 2008. Mezi příjmy roste odstup a potvrzují to i nové údaje Evropské odborové konfederace, zveřejněné v rámci kampaně „Konec levné práce v Evropě“.

Sbližování mezd mezi východem a západem se nekoná. V roce 2008 se v České republice vydělávalo 34,9 % průměrné hrubé mzdy v Německu. O sedm let později výdělky klesly na 30,9 %. V Polsku to bylo 33 % průměrné hrubé německé mzdy, v roce 2015 už jen 29,3 %.

„Zaměstnanci v Polsku, Maďarsku a České republice jsou využíváni jako levná pracovní síla,“ říká tajemnice Evropské odborové konfederace (EOK) Esther Lynch.

Nejhůř na tom jsou v Maďarsku. Zde je rozdíl téměř sedm procent. V roce 2008 si Maďaři vydělali 31,9 % německého průměru. Nyní pouhých 25 %. Jedním z důvodů rostoucí východozápadní nerovnosti v rámci EU je to, že došlo k oslabení kolektivního vyjednávání.

„EU a vnitrostátní hospodářská politika by měly podporovat kolektivní vyjednávání a léčit mzdy nejen jako náklady, ale také jako prostředek. Pokud mají pracovníci více peněz, utratí více za zboží, což je hnací silou ekonomického růstu a vzniku nových pracovních míst,“ dodala Esther Lynch.

Nízké mzdy se staly charakteristickým rysem střední a východní Evropy. Dokument přitom ukazuje, že zatímco se produktivita v těchto státech zvýšila, mzdy klesají.

 

 

 

  • Zdroj: oskovo.cz, Kovák