Předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče se zúčastnila Sněmu České asociace sester

• Zveřejněno: 21.04.2018
  • Autor: Bc. Dagmar Žitníková

V sobotu 14. dubna se v Brně na svém pravidelném Sněmu sešli předsedkyně a předsedové sekcí a regionů České asociace sester. Jednání se, už tradičně na základě pozvání prezidia ČAS, zúčastnila předsedkyně OS Dagmar Žitníková s informací o aktivitách odborového svazu a jeho cílech.

Zazněly informace z jednání s premiérem Andrejem Babišem, ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem a návrhy odborů na řešení současné krizové situace kvůli nedostatku personálu.

Po vystoupení předsedkyně následovala bohatá diskuze v níž zaznělo mnohé.

Diskutující z různých zařízení například znovu připomněli nízké úhrady za domácí péči a na to navazující nízké mzdy sester v nestátních zdravotnických zařízeních, nízké platy sanitářů, nedostatek i nižšího zdravotnického personálu, uzavírání oddělení.

Předsedkyně OS v reakci na příspěvky sdělila, že je nutné, aby se ve zdravotnictví propojily všechny organizace a společně prosazovaly své zájmy. Stávající situaci je možné popsat asi tak, že se „všichni psi rvou o jednu ohlodanou kost“, každý prosazuje jen to svoje a celek skomírá.

Naše zdravotnictví je ve srovnání s evropským výrazně podfinancované a z toho pramení řada problémů. Je nutné, aby se společným tlakem docílilo zvýšení objemu peněz do resortu a aby se narovnaly obrovské disproporce. Zájmem odborů je člověk jako spokojený zaměstnanec a také jako dobře ošetřený pacient. Tuto vizi odborový svaz prosazuje dlouhodobě a na ní spolupracujeme s mnoha organizacemi a budeme rádi, když se užší spolupráce rozvine i s Českou asociaci sester, protože mnoho našich cílů je společných.

Před jednáním Sněmu vedení obou organizací, vzhledem ke kritické personální situaci a nejasným výsledkům vyjednávání o platech a mzdách, diskutovalo a připravilo návrh společného prohlášení - viz níže jako soubor ke stažení.

Jeho záměrem je koordinace aktivit a kroků obou organizací s cílem prosadit lepší a bezpečnější pracovní podmínky, nárůst tarifních platů a mezd o slíbených 10 % od 1. ledna příštího roku a sjednocení odměňování..

Přílohy:
  • Zdroj: Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče