Osm nových názvů produktů je chráněno zeměpisným označením

  • Zveřejněno: 25.06.2016

Evropská komise dne 14.6.2016 schválila zápis osmi nových názvů produktů z Francie, Chorvatska, Německa, Portugalska a Španělska do rejstříků chráněných zeměpisných označení (CHZO) a chráněných označení původu (CHOP). Názvy zapsané jako zeměpisná označení získávají širokou ochranu, která funguje jako práva duševního vlastnictví pro produkty, které pocházejí ze specifické zeměpisné oblasti a díky tomuto původu mají určité vlastnosti nebo pověst. Zapsané potraviny jsou chráněny před jakýmkoli zneužitím, napodobením nebo evokací jejich názvu.

Zařazením těchto osmi nových názvů stoupl počet chráněných názvů potravin na 1 349 (celkový počet chráněných označení původu, chráněných zeměpisných označení a zaručených tradičních specialit).

Nově zařazenými produkty jsou:

Zařazením těchto osmi nových názvů stoupl počet chráněných názvů potravin na 1 349 (celkový počet chráněných označení původu, chráněných zeměpisných označení a zaručených tradičních specialit). Chráněna jsou rovněž vína, aromatizovaná vína a destiláty, kde je registrováno více než 2 090 názvů.

Komisař Phil Hogan k tomu dnes uvedl: „Skutečnost, že do rejstříků CHZO a CHOP bylo doplněno osm dalších produktů z pěti členských států, ukazuje, jaký je o náš systém zeměpisných označení zájem a jak je oceňován. Vždy rádi vidíme, když se kvalitním evropským potravinám dostane uznání, jež si zaslouží. Je také zajímavé vidět široký sortiment výrobků, které se dnes do rejstříků zapisují. Zeměpisná označení zvyšují hodnotu jakostních produktů a tím pomáhají evropským zemědělcům i potravinářskému průmyslu. Jejich význam je patrný z vysoké priority, kterou přikládáme jejich ochraně v rámci mezinárodních obchodních jednání.“

V roce 2010 představovala prodejní hodnota produktů se zeměpisným označením za všechny kategorie (zemědělské produkty, vína, aromatizovaná vína a lihoviny) celkem 54,3 miliardy eur. To je téměř 6 % zemědělsko-potravinářského a nápojového odvětví. Obchodní dohody nabízejí možnosti ochrany zeměpisných označení EU ve třetích zemích, takže kvalitní produkty se silným vývozním potenciálem mohou snadněji vstupovat na mezinárodní trhy a producenti, kteří jsou již na daném trhu přítomni, tam mohou své podnikání rozšířit. Produkty nesoucí zeměpisné označení v roce 2010 tvořily 15 % veškerého vývozu potravin a nápojů z EU do třetích zemí.

Zavedení zeměpisných označení zvyšuje příjmy zemědělců a pomáhá obyvatelům ve znevýhodněných nebo odlehlých oblastech tím, že podporuje ekonomiku venkova. Zvyšuje rovněž tržní hodnotu produktů, protože je bezpečně odlišuje od ostatních podobných produktů nebo potravin. Kromě toho se spotřebitelé díky zavedení tohoto označení mohou lépe rozhodovat na základě jasných informací o specifických vlastnostech produktů, které kupují.

                                                     

  • Zdroj: Evropská komise