Organizovaný zločin z ciziny v ČR korumpuje státní správu

  • Zveřejněno: 19.05.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

Zahraniční organizovaný zločin v Česku proniká korupcí do státní správy a veřejné samosprávy. V některých případech se přitom potkává i spolupracuje s tuzemským organizovaným zločinem. Uvádí to ČTK, která získala situační zprávu ministerstva vnitra o vnitřní bezpečnosti země za loňský rok. Podle této zprávy české bezpečnostní složky přednostně monitorují balkánské, ruskojazyčné a asijské kriminální organizace. Korupce je přitom společný prvek, který podle zprávy využívají všechny zahraniční skupiny.

V dokumentu se mimo jiné uvádí, že balkánský organizovaný zločin má u nás široké pole působnosti. Zaměřuje se na majetkovou, drogovou i násilnou trestnou činnost, obchod s lidmi, nelegální migraci, padělání dokladů či peněz a hospodářskou trestnou činnost, která spočívá v praní špinavých peněz. Jako největší hrozbu zpráva označuje albánské skupiny, které v minulosti získaly silný vliv na trasy, kterými do Evropy putuje nelegální zboží. V současné době jsou tyto pašerácké trasy kromě obvyklých komodit využívány ve značné míře i k nelegální migraci osob, konstatuje tato zpráva ministerstva vnitra.

Také ruskojazyčná mafie loni vyváděla značné finanční částky z domovské země do států EU. Tyto snahy podle zprávy pokračovaly s "nezmenšenou intenzitou" a podílely se na nich organizace s přímou vazbou na Ruskou federaci, které peníze do Evropy vyvádějí kvůli uvaleným sankcím. V České republice byly rovněž zadokumentovány aktivity vysoce postavených autorit, které směřovaly k získání kontroly nad českým územím - respektive nad aktivitami zde působících ruskojazyčných zločineckých organizací, píše se ve zprávě.

Vietnamské kriminální organizace páchaly podle dokumentu trestnou činnost v oblasti daní, drog a praní špinavých peněz. Společenská nebezpečnost trestné činnosti vietnamských kriminálních organizací spočívá zejména v tom, že její páchání významným způsobem ohrožuje stabilitu veřejných rozpočtů ve formě dlouhodobě trvajících masivních daňových úniků, uvádí se ve zprávě. V oblasti výroby syntetických drog podle dokumentu Vietnamci používají nejmodernější techniku, což zvyšuje množství omamných látek, které dokážou vyrobit. Na druhé straně však používají laciné a nebezpečné postupy, které zvyšují možnost výbuchu, požáru a následného obecného ohrožení. V souvislosti se stálým tlakem na snížení výrobní ceny pervitinu přecházejí také k lépe dostupným a levnějším surovinám, upozorňuje zpráva vnitra.