Odboráři v jihlavském Automotive Lighting vyhlásili neomezenou stávkovou pohotovost

  • Zveřejněno: 15.05.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

Odboráři ZO OS KOVO v jihlavské společnosti Automotive Lighting spustili neomezenou stávkovou pohotovost. Hlavním důvodem je podle místních odborářů neochota vedení podniku, v němž pracuje kolem dvou a půl tisíce lidí, uzavřít kolektivní smlouvu pro rok 2019, uvádí se ve zprávě zveřejněné dnes na webu ČMKOS.

Stávková pohotovost byla zahájena v sobotu 5. května v 06:00 hodin a bude trvat po neomezenou dobu do rozhodnutí Základní organizace Odborového svazu KOVO o jejím ukončení. Současně s vyhlášením stávkové pohotovosti bude podána žádost na Ministerstvo práce a sociálních věcí o určení zprostředkovatele, který nezávisle posoudí požadavky odborové organizace, hospodářské výsledky a mzdovou politiku Automotive Lighting a navrhne adekvátní řešení. „Trpělivost odborů a snaha o udržení smíru ve firmě je u konce,“ zdůvodnil rozhodnutí místních odborářů předseda odborové organizace Petr Fous. 
Mezi důvody, které odboráře k tomuto kroku přimělo, patří nejen neochota vedení k dohodě na nové kolektivní smlouvě, ale také nedodržování stávající kolektivní smlouvy, neřešení dlouhodobých problémů, odchod zkušených zaměstnanců a nábor nekvalifikovaných pracovních sil. 
Jihlavská společnost zaměstnává kolem 2500 zaměstnanců, z toho 700 je členy OS KOVO. Přesto, že společnost deklaruje průměrnou mzdu ve výši zhruba 29 tisíc korun, podle Petra Fouse toho řada zaměstnanců může dosáhnout jen za cenu přesčasové práce.
Společnost se zabývá výrobou světlometů pro přední světové automobilky, mimo jiné například BMW. Automotive Lighting Jihlava byla v ČR založena v roce 1997, původně pod firmou Bosch. V roce 1999 vstoupila do firmy společnost Magneti Marelli, která je součástí koncernu Fiat Chrysler Automobiles (FCA), a od roku 2003 je jejím výhradním vlastníkem.