Odboráři v Dolech Bílina chystají mítink na podporu kolektivního vyjednávání

  • Zveřejněno: 13.12.2018

Po pěti zatím neúspěšných kolech kolektivního vyjednávání mezi ZO OS KOVO působící v Dolech Bílina a vedením Severočeských dolů se tamní odboráři rozhodli svolat mítink na podporu již šestého kola jednání, které proběhne v pátek 14. prosince.

„Mítink se koná od osmi hodin před budovou Severočeských dolů a.s. v ulici Boženy Němcové v Chomutově. Osobně dáváme dohromady i s ostatnímí odborovými organizacemi působícími na SD Doly Bílina asi pět autobusů a jiní pojedou auty. Na mítink jsou pozvané i TV a tisk. Regionální středisko OS KOVO z Ústí nad Labem bude zastoupeno Ing. Jiřím Frimlem,“ uvedl k plánované akci Radek Hovorka, předseda ZO OS KOVO Doly Bílina.

Hnědouhelné doly v Bílině jsou součástí Severočeských dolů a.s. koncernu ČEZ. Odborový svaz KOVO nepůsobí v Dolech Bílina dlouho. Jeho založení podnítila nespokojenost zaměstnanců s prací stávajících odborů. Rozhodli se v tomto roce založit odbory nové pod hlavičkou OS KOVO a využít tak odborné pomoci, kterou základním organizacím poskytují regionální pracoviště OS KOVO. I přes své krátké působení se ZO OS KOVO v Dolech Bílina podílí na vyjednávání o dodatku ke kolektivní smlouvě, který má zaměstnancům mimo jiné přinést navýšení mezd o dva tisíce korun. Podle odborářů zaměstnavatel dostatečně nereaguje na tíživou situaci, vytvořenou nízkými mzdami a z nich plynoucí fluktuací kvalifikovaných zaměstnanců. Vyjednávání probíhá již od srpna tohoto roku a zatím nepřineslo pro odboráře přijatelný výsledek. Připravovaným mítinkem chtějí zaměstnanci vyjádřit svůj nesouhlas nad současným stavem a vývojem kolektivního vyjednávání.

Webové stránky ZO OS KOVO Doly Bílina: https://zo-os-kovo-doly-bilina.webnode.cz

Aktuální informace o mítinku naleznete na Facebooku ZO OS KOVO Doly Bílina: https://www.facebook.com/Zo-Os-Kovo-Doly-Bílina-2109274946016493/

  • Zdroj: oskovo.cz