Odboráři Severočeských dolů vstupují do stávkové pohotovosti

  • Zveřejněno: 17.01.2019

Ani sedmé kolo kolektivního vyjednávání odborářů s vedením Severočeských dolů o zvýšení mezd nepřineslo uspokojivý výsledek. Nové návrhy zaměstnavatele hodnotí odboráři jako nedostatečné a nadále požadují plošné navýšení o 2 000 korun. Nespokojenost s vývojem jednání donutila odboráře vyhlásit stávkovou pohotovost.

Zvýšení osobních tarifních mezd o 6 % nestačí

V pátek 11. ledna proběhlo další již sedmé kolo kolektivního vyjednávání pro rok 2019 mezi zástupci vedení Severočeských dolů a odborářů. Poslední návrh zaměstnavatele na zvýšení osobních tarifních mezd zaměstnanců rovnoměrně o 6 % je odboráři považován za vstřícný, ale stále nedostatečný krok. „Nadále požadujeme, aby zaměstnavatel navýšil mzdy plošně všem zaměstnancům o 2 000 korun měsíčně,“ uvedl člen vyjednávací skupiny, předseda ZO OS KOVO Doly Bílina Radek Hovorka.

Další jednání povede zprostředkovatel

Zástupci odborových organizací zaměstnavateli sdělili, že další jednání požadují vést před zprostředkovatelem. Tímto krokem se dostali do další fáze kolektivního vyjednávání, ve které může v jednání pomoci nezávislá osoba. Na podporu svých požadavků se rozhodli vyhlásit stávkovou pohotovost. „S ohledem na současný vývoj kolektivního vyjednávání, kdy jsme se jako strany doposud nedohodli, jsme zaměstnavatele informovali, že od pondělí 14. ledna 2019 vstupujeme do stávkové pohotovosti,“ řekl předseda Hovorka.

Čistý zisk Severočeských dolů a.s. – součásti koncernu řízeného společností ČEZ, a. s. – činil v roce 2018 1,8 miliardy korun. Jednání odborářů se zástupci dolů o zvýšení mezd probíhá od října minulého roku. V prosinci demonstrovali zaměstnanci na podporu kolektivního vyjednávání před budovou Severočeských dolů a.s. v Chomutově. Přestože odbory nepožadují gigantickou částku, jednání jsou zatím neúspěšná.

 

  • Zdroj: oskovo.cz