O propuštěné zaměstnance slévárny má zájem Kern-Liebers CR

  • Zveřejněno: 28.06.2017

O zaměstnance krachující českobudějovické slévárny, která ohlásila zastavení výroby a hromadné propouštění, má zájem strojírenská společnost Kern-Liebers CR. S vedením firmy už jednají zástupci odborového svazu KOVO, jenž se ujali role zprostředkovatelů zejména proto, že většina lidí z SCB Foundry, vlastníka slévárny, je už déle než půl roku doma s 60 procenty mzdy a svolat je všechny najednou je prakticky nemožné.

„Máme za sebou první jednání s personalisty Kern-Liebers. Ty jsme informovali o profesní struktuře propuštěných zaměstnanců slévárny a od nich naopak získali seznam profesí, které je podnik připraven prakticky okamžitě přijmout,“ uvedl předseda Základní organizace OS KOVO Slévárna České Budějovice Stanislav Mareš.

Dveře do Kern-Liebers CR mají v současné době otevřené především nástrojaři, lisaři, zámečníci, seřizovači, obráběči, mechatronici a podobné profese. Rozhodně ne všichni propuštění ze slévárny budou ovšem splňovat potřebné kvalifikační požadavky.

S tím samozřejmě počítáme. Díky vnitropodnikovému systému vzdělávání jsme schopni některé zájemce překvalifikovat při zaměstnání,“ konstatovala vedoucí personálního oddělení společnosti Kern-Liebers CR Dagmar Valentová, podle níž by firma mohla bez problémů přijmout zhruba 40 lidí.

Většina z propuštěných „slévačů“ by tak ani nemusela „opustit bránu“ slévárny, která kdysi zaměstnávala až dva tisíce lidí. Kern-Liebers totiž sídlí za její historickou vrátnicí na Okružní ulici, kde koupil rozsáhlý pozemek a vybudovat zde svůj moderní výrobní závod. Slévárna nyní ukončí výrobu a propustí 67 ze zbývajících 91 zaměstnanců. „Probíhají již zcela konkrétní jednání a uzavíráme i první pracovní smlouvy s platností od začátku července,“ poznamenala Valentová.

Společnost Kern-Liebers CR z německé skupiny Hugo Kern & Liebers GmbH & Co. KG, jejíž celkové loňské tržby dosáhly 1,2 miliardy korun, zaměstnává v současné době téměř 500 lidí a perspektivní uplatnění nabízí dalším. Výrobce komponentů pro automobilový, textilní a spotřební průmysl v květnu dokončil stěžejní etapu realizace zhruba půlmiliardové investice do rozvoje výrobního závodu v Českých Budějovicích, když zahájil provoz nové výrobní haly, která rozšířila její stávající výrobní prostory a zázemí v jihočeské metropoli na 19 tisíc metrů čtverečních.

Díky iniciativě kováků se situace rychle vyvíjí. Neuplynul ani týden od ohlášení propouštění ve slévárně a vše naznačuje tomu, že úřad práce bude tentokrát „bez práce“. „Informaci o kvalifikační struktuře propouštěných lidí ze slévárny předáváme dalším podnikům, kde působí naše základní organizace, a zajišťujeme potřebné kontakty. Všem, kteří budou mít opravdový zájem o nové uplatnění, určitě pomůžeme,“ zdůraznil Jan Švec, jihočeský zmocněnec Odborového svazu KOVO a předseda Základních organizací OS KOVO při Kern-Liebers CR České Budějovice, Groz-Beckert Czech České Budějovice a Prym Consumer CZ Zliv.

Akciová společnost SCB Foundry, vlastnící slévárnu, se dostala v důsledku dramatického poklesu zakázek do finančních problémů a podle předsedy představenstva Andriye Tertychka již za těchto okolností není schopna zachovat stávající počet zaměstnanců.
_______________

Odborový svaz KOVO působí v současné době v 60 strojírenských podnicích na jihu Čech.

V regionu má více než pět tisíc členů, což představuje přibližně 24 procent všech zaměstnanců těchto firem. V rámci kolektivního vyjednávání, jehož cílem je dosažení příznivých mzdových, pracovních a sociálních podmínek pro své členy, však KOVO zastupuje všechny zaměstnance.

Mezi firmy, kde působí OS KOVO, patří například Jihostroj Velešín, ČZ Strakonice, Robert Bosch České Budějovice, ZVVZ Milevsko, Motor Jikov České Budějovice, Groz-Beckert ČR, Kern-Liebers CR, Reinfurt Prachatice, Klima CZ Prachatice, Dura Automotive Blatná, Schneider Electric Písek a další.

 

 

 

 

 

 

 

  • Zdroj: oskovo.cz