Nová příručka „Jak využít informačních a komunikačních technologií pro poradenství a profesní rozvoj.“

  • Zveřejněno: 12.08.2018
  • Autor: Ing. Věra Řeháčková

Evropské středisko pro rozvoj odborného vzdělávání CEDEFOP, které je jednou z decentralizovaných agentur EU, vydalo novou příručku, která podporuje přenos a adaptaci nástrojů kariérového rozvoje, které se používají při poradenství, prevenci předčasného ukončování školní docházky, při poskytování služeb zaměstnanosti.
Dává návod tvůrcům politik a manažerům na vnitrostátní úrovni, jak využít potenciál informačních a komunikačních technologií tak, aby pomohly lidem nalézt vhodnou odbornou přípravu a pracovní místa, zvýšily jejich zaměstnatelnost a rozvíjely jejich kompetence.

Příručka podrobně rozebírá nejúčelnější postupy v Evropské unii a nabízí také nástroje pro rozhodování, které mají čtenářům pomoci vybrat si ty nejlepší možnosti pro místní kontext a cílovou skupinu. V jednotlivých případových studiích jsou tyto podrobné informace uvedeny. Příručka pomáhá identifikovat kritické faktory ve vývoji služeb založených na informačních a komunikačních technologiích a určuje nejlepší řešení pro konkrétní kontext.  Využití potenciálu informačních a komunikačních technologií není vždy snadné a bylo v mnoha zemích uskutečňováno systémem pokus – omyl. Zavedení vhodných nástrojů, zabezpečení správné infrastruktury a personální zajištění jsou základem služeb založených na informačních a komunikačních technologiích. Vzhledem k různorodým technickým řešením, typům nástrojů a cílovým skupinám je důležité, aby si tvůrci politik a manažeři uvědomovali, jaký potenciál a omezení mají stávající řešení.

Příručka je uživatelsky příjemná, s bohatými informacemi a tipy a zároveň poskytuje doporučení na vysoké úrovni. Příručka je v angličtině a je ke stažení na webových stránkách http://www.cedefop.europa.eu/.

  • Zdroj: CEDEFOP