Nová odvětvová smlouva dá zaměstnancům obchodu jistotu zvyšování mezd

  • Zveřejněno: 21.10.2017

Kolektivní smlouvu vyššího stupně uzavřeli včera sociální partneři Odborový svaz pracovníků obchodu a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR. Tato odvětvová smlouva byla uzavřená na dva roky, vztahuje se na letošní a příští rok.

„Provozní zaměstnanci řetězců tak získali na dva roky jistotu, že se jejich mzda navýší nejméně o průměrnou roční míru inflace,“ říká předsedkyně OSPO Renáta Burianová. Data o míře inflace pravidelně zveřejňuje Český statistický úřad.

Jednání o odvětvové smlouvě trvala téměř rok. „Největším úskalím bylo vyjednávání ve mzdové oblasti. Svaz obchodu a cestovního ruchu dlouho tvrdil, že navyšování mezd řeší především podnikové kolektivní smlouvy. Ze zkušenosti ale víme, že ne všichni zaměstnavatelé mzdy skutečně navyšují a odborové organizace mají mnohdy při kolektivním vyjednávání nelehký úkol,“ dodává Renáta Burianová.

Za podstatné proto považuje, že nová kolektivní smlouva vyššího stupně obsahuje formulaci, že k růstu mezd se zaměstnavatelé zavazují, a nikoliv že o něj budou pouze usilovat, jak stojí v mnoha jiných odvětvových smlouvách.

 

 

  • Zdroj: Odborový svaz pracovníků obchodu