Nemocnice Pardubického kraje poprvé vyplatí příplatek sestrám ve směnném provozu

  • Zveřejněno: 12.08.2017

Více než tisícovka nelékařských zdravotnických pracovníků ve směnném provozu v Nemocnici Pardubického kraje si při nejbližším výplatním termínu finančně polepší. Společnost začíná od 1. července letošního roku vyplácet příplatek. Mzda se jim tak za několik dnů při srpnové výplatě zvedne o 2000 korun.

 „Více bonifikovat sestry a nelékařské zdravotnické pracovníky, zvláště ve směnném provozu, považuji za naprosto správné. To jsou pracovní pozice, u nichž je celorepublikově výraznější problém v personálním nedostatku než u lékařů. Proto je příplatek zcela na místě,“ prohlásil generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald.

Dotace na vybrané nelékařské zdravotnické pracovníky ve směnném provozu, kteří pracují bez odborného dohledu, se za červenec v Nemocnici Pardubického kraje bude týkat zhruba 1070 zaměstnanců. „Objem vyplacených finančních prostředků, to znamená hrubá mzda a odvody, dosáhne téměř dvou a půl milionu korun,“ uvedl ředitel personálního úseku Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Krejčík a dodal: „Předpokládáme, že se počet našich zaměstnanců, kteří splní kritéria dotace ještě výrazněji zvýší od září 2017, kdy vstoupí v platnost novelizace zákona č. 96/2004 Sb.“

Potřebné finanční prostředky na vyplacení příplatku získá Nemocnice Pardubického kraje z dotačního programu zřízeného Ministerstvem zdravotnictví ČR na podporu stabilizace zdravotníků. Žádost prostřednictvím Krajského úřadu Pardubického kraje již podala. Zpočátku ale nemocnice sáhne do vlastních zdrojů. „Peníze z Ministerstva zdravotnictví k nám přijdou se zpožděním. Nemáme ale problém vyplácet příplatek třeba dva tři měsíce sami,“ uvedl generální ředitel Gottvald.

„O dotaci na platy sester jsme jako kraj zažádali ministerstvo hned mezi prvními, rozhodnutí o přidělení dotace očekáváme každým dnem. Celkem žádáme o částku 20,5 milionu korun na platy pro sestry pracující ve směnném provozu v celkem dvanácti lůžkových zařízení, které v našem kraji máme - společnost Nemocnice Pardubického kraje, a.s. je samozřejmě největší z nich,“ informoval radní pro oblast zdravotnictví Ladislav Valtr. „Současná personální situace ve zdravotnictví není příliš příznivá, a proto zvýšení platů rozhodně vítám. Proplacení prostředků od státu se sice zpozdí a výdaje prozatím budou nést naše zdravotnické organizace, uděláme ale vše proto, aby vypořádání zdrojů na celé druhé pololetí letošního roku vůči všem lůžkovým zdravotnickým zařízením na území Pardubického kraje proběhlo za celé druhé pololetí najednou nejpozději do konce září,“ dodal Ladislav Valtr.

 

 

 

  • Zdroj: Pardubický kraj