Mladí kováci v Louňovicích pod Blaníkem: Vážná práce i velká legrace

  • Zveřejněno: 25.09.2016
  • Autor: (red)

Louňovice pod Blaníkem se staly od 9. do 11. září 2016 již po čtvrté hlavním místem mladých kováků. Komise mladých OS KOVO se rozhodla po dvouleté odmlce opět uspořádat setkání mladých kováků, které bylo celkově již šesté podobného formátu, včetně účasti delegací ze sousedních zemí.

Zúčastnilo se více než šest desítek mladých kováků z Čech i z okolních států – z Polska, Slovenska, Německa a Maďarska.

A měli si o čem povídat. Hlavním diskusním tématem setkání bylo téma „Role odborů ve společnosti“. Páteční večer byl věnován diskusi se členem Výkonného vedení OS KOVO, jeho místopředsedou Tomášem Valáškem. Účastníci setkání se dozvěděli novinky ze svazu, a zejména kam by měl OS KOVO směřovat v nejbližších letech. Následovala diskuse nejen na odborová témata, do které se zapojil i specialista BOZP z Regionálního pracoviště OS KOVO Ostrava Stanislav Šmíd.Po diskusi následoval živý koncert kapely Merlin, který byl některými účastníky doslova vynášen do nebes.

V sobotu dopoledne se všichni sešli na společném workshopu, kde každá delegace prezentovala nejen problémy a postavení mladých ve svých odborových organizacích, ale i nejrůznější jevy, se kterými se setkávají obecně. Ukázalo se, že mnohá témata jsou společná pro všechny, ať už se jedná o nevýhodné pracovní kontrakty pro začínající pracovníky, otázku jejich postavení v zaměstnání, problematiku hypoték, která tíží mladé rodiny, ale i otázky vzdělávání a pokusy firem nahrazovat domácí zaměstnance levnějšími pracovníky ze zahraničí. Jednou z klíčových otázek je zvyšování účasti mladých lidí na práci v odborech a nábor nové generace do nich.

Účastníci akce se po workshopu rozdělili do několika skupin a na základě vlastních zkušeností zpracovávali nápady a návrhy na zlepšení současné situace. Každá skupina se zamýšlela nad řešením nějaké problematiky. Bylo možno vybrat si ze čtyř konkrétních otázek, pokusit se na ně najít odpovědi.

Zněly takto:

  • Co vše očekáváte od moderních odborů?
  • Proč mladí nevstupují do odborů a jak to změnit?
  • Ideální model fungování odborů u zaměstnavatele – image odborů.
  • Jak by měl OS KOVO realizovat regionální akce mladých odborářů?

Vytvořené prezentace, náměty a nápady budou rozeslány účastníkům této akce k další práci s nimi.

V programu byla samozřejmě nejen diskuse, ale i zábava. Mladí se mohli po dopoledním workshopu přihlásit na různá sportovní klání se zajímavými cenami pro vítěze i poražené. Od „seriózních disciplín“ – například ping-pong, střelba vzduchovkou na terč, nohejbal – až po mírně recesistické jako hod gumovou holínkou do dálky, lov puku z bazénu. Nebo se jen tak svézt na raftu. A večer na ně čekala grilovačka ...

 

  • Zdroj: oskovo.cz, Kovák