Ministryně Němcová na Ukrajině řeší nedostatek zaměstnanců

  • Zveřejněno: 18.05.2018

Ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová odletěla ve středu 16. května 2018 na pracovní cestu do ukrajinského Kyjeva. Cílem cesty je návštěva velvyslanectví, konzulátu a získání nových pracovníků do sociálních služeb.

„Dnes máme v Česku historicky nejnižší nezaměstnanost od roku 1997. Je obrovská poptávka jak po domácích pracovnících, tak i po pracovní síle ze zahraničí a samozřejmě i Ukrajiny. V ČR v současnosti pracuje více než 110 tis. Ukrajinců. Vláda navýšila kvóty, které umožňují přijmout více pracovníků, ale zaměstnavatelé i samotní zájemci o práci čekají často více než půl roku, aby se k nám dostali. Proto se musím ptát, jestli je chyba v nastavení systému nebo v byrokracii úřednického šimlu,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí při návštěvě Velvyslanectví ČR v Kyjevě.

Na české ambasádě v Kyjevě stojí lidé i hodiny ve frontě, často úplně zbytečně. Nemají v pořádku doklady, ale leckdy to není jejich chyba. Většinou je pochybení na straně zprostředkovatelské agentury. Přitom právě agenturám zájemci o zaměstnání v Česku platí nemalé peníze. Od začátku je však jasné, že tito uchazeči o zaměstnání pracovní povolení získat nemohou.

„To je jedna z konkrétních věcí, která zpomaluje vstup na trh práce a k tomu ještě obírá lidi připravené pracovat o jejich peníze. Pokud chceme tento systém opravdu změnit, tak to určitě neuděláme od stolu z kanceláře,“ doplnila Němcová.

Výsledky z cesty na Ukrajinu a návrhy řešení na změnu systému sdělí ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová na brífinku, a to v pondělí 21. května od 10.00 na Ministerstvu práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2.

  • Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR