Minimální mzda se od ledna zvýší o 1150 Kč na 13.350 Kč, dohodly se na tom koaliční strany

  • Zveřejněno: 14.11.2018
  • Autor: MIroslav Svoboda

Minimální mzda se od ledna v Česku zvýší o 1150 korun na 13 350 Kč. Dohodli se na tom ve středu zástupci koaličních stran ANO a ČSSD. O případném zvýšení životního minima budou dál jednat. Podle zpravodajství České televize to novinářům po jednání tripartity a koaličních špiček řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Minimální mzda naposledy rostla letos v lednu o 1200 korun na 12 200 korun. O navýšení pro příští rok vláda ČR dosud nerozhodla. Nařízení by měla vláda, podle ministryně Jany Maláčové, schválit příští týden.

Tripartita se původně na částce nedohodla, protože Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) požadovala zvýšení o 1500 korun. Podnikatelé by zvedli nejnižší výdělek o 800 korun. Hnutí ANO chtělo přidat tisícikorunu. ČSSD, jako druhý koaliční partner ve vládě, nejdříve navrhovala zvýšení o 1500 korun, tedy stejně jako ČMKOS, ale posléze požadavek snížila na částku zvýšení minimální mzdy o 1200 korun. Zatímco druhá největší odborová centrála – Asociace samostatných odborů (ASO) se během této diskuse přiklonila k názoru předsedy hnutí ANO a premiéra Andreje Babiše, že v současné době nejsou připraveny ekonomické podmínky pro takto navrhované zvýšení minimální mzdy o 1500 korun, takže navrhovala rovněž zvýšení o 1000 korun. Přičemž ale ASO požaduje, aby se minimální mzda zvyšovala každoročně o 1000 korun, a to po dobu existence současné vlády.

O názor na dnešní jednání tripartity jsme požádali předsedu Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka, který prohlásil, že je zapotřebí uvítat, že nakonec došlo k rozumnému kompromisu mezi podnikateli a odboráři s tím, že pro příští rok dojede ke zvýšení o oněch 1150 Kč na 13.350 Kč, a že ministryně financí Alena Schillerová přítomným předložila i původní návrh Asociace samostatných odborů, aby minimální mzda byla do konce funkčního období této vlády zvyšována o 1000 Kč ročně. Načež předseda ASO Bohumír Dufek během této diskuse zároveň navrhl, aby otázka zvyšování minimální mzdy byla řešena samostatným zákonem, nikoliv jako dosud, což přítomní účastníci tripartity přijali jako myšlenku k diskusi pro další jednání tripartity, případně i dalších orgánů státní správy.