Mezinárodní vzpomínkový den pracujících 28. duben

  • Zveřejněno: 28.04.2017
  • Autor: sho

Mezinárodní vzpomínkový den (International Commemoration Day - ICD) za mrtvé, postižené pracovním úrazem nebo jinak v důsledku zaměstnání je dnem, kdy každoročně na celém světě dne 28. dubna připomínáme tyto zesnulé a trpící.

Mezinárodní vzpomínkový den představuje příležitost zdůraznit prevenci a předcházení většině úrazů a nehod na pracovišti také v důsledku špatného zdravotního stavu a na podporu kampaní a odborových organizací v boji za zlepšení v oblasti bezpečnosti práce. Slogan pro tento den je „Vzpomeňte si na mrtvé - bojujte za živé“.

I když je 28.duben dnem určeným pro vzpomínku a den mezinárodní solidarity, tak různé kampaně a další související aktivity pokračují v průběhu roku na celém světě.

Vznik
V roce 1970 prohlásily odborové organizace AFL-CIO den 28. dubna za „Vzpomínkový den pracujících“ na počest statisíců pracujících lidí usmrcených a zraněných v práci každý rok.

V návaznosti na schválení Zákona o bezpečnosti a zdraví při práci kongresem Spojených států amerických v roce 1970 vznikla zde v roce 1971 Administrativa bezpečnosti a ochrany zdraví při práci - BOZP. V roce 1984 učinil totéž Kanadský svaz státních zaměstnanců (CUPE). Kanadský kongres práce prohlásil v roce 1985 tento den výročím památky, což je také výročí komplexního zákona o Kompenzaci pracujících přijatého v roce 1914. V roce 1991 schválil kanadský parlament zákon uznávající 28.duben jako Národní den smutku za osoby usmrcené a zraněné na pracovišti.

Mezinárodní uznání
Po mnoho let byly organizovány Vzpomínkové dny pracujících v severní Americe, a poté na celém světě. Od roku 1989 organizují odbory v Severní Americe, Asii, Evropě a Africe akce 28. dubna. Aktivista Tommy Harte přinesl „Workers´ Memorial Day“ do Velké Británie v roce 1992 jako den „Vzpomeňte si na mrtvé – bojujte za živé“. Ve Velké Británii prosadila tento pamětní den kampaň pracujících a také ho přijal i Odborový kongres Skotska v roce 1993. Potom byl přijat Světovým kongresem v roce 1999 a v roce 2000 byl přijat Světovou komisí pro zdraví a bezpečnost.

28. duben je uznán Mezinárodní odborovou konfederací (MOK/ITUC) jako „Mezinárodní vzpomínkový den pracujících“. V roce 1996 ICFTU připoměl tento vzpomínkový den a byla také stanovena výroční „témata". V roce 2006 bylo tímto tématem ICFTU pracoviště odborů: Bezpečnější pracoviště se zaměřením na celosvětový zákaz používání azbestu a zvýšení povědomí o HIV/AIDS. V průběhu roku 2001 uznala Vzpomínkový den pracujících také MOP, která je součástí Organizace spojených národů a prohlásila jej Světovým dnem bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a v roce 2002 MOP oznámila, že 28. duben by měl být oficiálním dnem uznaným v rámci systému OSN.

Vzpomínkový den pracujících je uznáván jako národní den v mnoha zemích, mezi něž patří: Argentina, Belgie, Bermudy, Brazílie, Kanada, Dominikánská republika, Gibraltar, Lucembursko, Panama, Peru, Portugalsko, Španělsko, Thajsko, Tchaj-wan, Spojené státy americké a Velká Británie. Odborové svazy v dalších zemích dlouhodobě usilují, aby jejich vláda uznala tento svátek. Mezi tyto země patří: Benin, Česká republika, Finsko, Maďarsko, Malta, Nepál, Nový Zéland, Rumunsko a Singapur.

Vzpomínkový den pracujících je nyní mezinárodním dnem vzpomínky na pracovníky, kteří zahynuli při pracovních úrazech nebo v důsledku nemocí způsobených prací a každoročně se 28. dubna konají na celém světě vzpomínkové chvíle. Některé příklady zahrnují aktivní kampaně a akce na pracovišti k rozšíření povědomí o tomto dnu. Veřejné akce zahrnují projevy, náboženské bohoslužby pořádané mnoha církvemi, kladení věnců, výsadbu stromů, odhalení památníků, vypouštění balonů, zvýšování povědomí veřejnosti o těchto otázkách a kladení prázdných bot na místech symbolizujících ty, kteří zemřeli při práci.

 

Přeložil Milan Skalník

  • Zdroj: osh.cz