Média píší o „tajných odborech“ - přelomovém vítězství OS KOVO

  • Zveřejněno: 17.02.2018
  • Autor: (jom)

Vítězství OS KOVO, jemuž se podařilo uspět v soudních sporech o legitimitu takzvaného „seskupení členů OS KOVO“, které přiznává odborářům právo na anonymní účast v odborech, si všímají česká média.

Například MF DNES se tématu věnuje hned na první straně svého dnešního vydání v článku s titulkem „Tajné odbory jsou legální, řekl Nejvyšší soud“. Informaci o přelomovém vítězství kováckých odborů přinesl i Radiožurnál.

„Nejvyšší soud potvrdil, že členství v odborové organizaci může být i anonymní a že zaměstnavatel musí tuto formu odborů brát vážně,“ píše MF DNES. Deník o tématu „seskupení členů“ podrobně referuje také ve své ekonomické rubrice. „Výsledek soudního jednání představuje pro Odborový svaz KOVO skutečně obrovské vítězství,“ uvedl již dříve, krátce po vítězném verdiktu Nejvyššího soudu, předseda Kováků Jaroslav Souček. Podle něj zavedení „tajného členství“ zvažují i jiné odborové svazy. Seskupení členů je podle něj nástrojem, který má zamezit šikaně či dokonce propouštění zaměstnanců právě kvůli jejich členství v odborech. Možnost „tajného“ členství v odborech již využili zaměstnanci více než 60 významných firem – jde například o firmu Wuppermann Holýšov, Adient Bor, Kimberly Clark Jaroměř, Borgers Rokycany, mikulovskou Gebauer a Griller Kabeltechnik... Dá se očekávat, že obdobná seskupení vzniknou v řadě dalších společností.

Podle MF DNES odborové organizace zažívají renesanci. Povrzuje to mimo jiné i místopředseda OS KOVO Tomáš Valášek: „Jen za loňský rok přibylo více než 7,5 tisíc nových členů OS KOVO.“

 

 

  • Zdroj: oskovo.cz