Kromě strojvedoucích a opravářů vozidel mohou brzy u ČD chybět zaměstnanci i u vlakových čet

  • Zveřejněno: 15.11.2018
  • Autor: Miroslav Čáslavský, s využitím monitoringu tisku

V posledních dvou letech se z důvodu klesající nezaměstnanosti začíná také u Českých drah projevovat nedostatek zaměstnanců. Kromě strojvedoucích jsou to i posunovači, tranzitéři přípraváři, jakož i profese, které jsou nezbytné pro údržbu vozidel, jejich opravy a provoz.

Podle I. místopředsedy OSŽ Vladislava Vokouna se může nedostatek zaměstnanců projevit i u vlakového personálu (vlakvedoucí a průvodčí), což souvisí s nárůstem počtu cestujících, který se začíná projevovat po zavedení „státních slev“ pro studenty a seniory.

Podle vyjádření Vladislava Vokouna pro ČTK je nedostatek zaměstnanců řešen přesčasovou prací, která je v některých regionech využívána bezezbytku do zákonných limitů. Jen díky tomu se státnímu dopravci zatím daří nasmlouvané spoje dodržovat. Situace je přitom v jednotlivých regionech rozdílná. Například pokud se týká strojvůdců, schází především v Praze, Brně a dalších velkých městech. „V Praze je nabídka práce jiná, než například v malých městech, profese strojvůdce zde uchazeče tolik neláká,“ zmínil ve svém vyjádření pro ČTK Vokoun.

České dráhy se snaží doplňovat stavy svých zaměstnanců pomocí náborových programů a příspěvků. Vedle toho se zaměřují na výchovu budoucích strojvedoucích a vlakvedoucích pomocí stipendijních programů pro žáky základních i středních škol, kteří mají zájem o technické obory na železnici.

Provoz na železnici v ČR se v posledních letech pravidelně zvyšuje. Jen České dráhy přepravily během tří čtvrtletí letošního roku 133,7 milionu cestujících, což je zhruba o 2,8 milionu více než za stejné období loni. Na některých spojích je proto nutné posilovat soupravy o další vozy. Pro tento účet České dráhy vyčlenily zhruba padesát náhradních vozů.

Pokud bude nárůst cestujících dále pokračovat, bude podle Vokouna třeba výrazněji doplnit vlakový personál, který obsluhuje jednotlivé vozy.

 

 

  • Zdroj: Odborové sdružení železničářů