Jak na „kočkopsa“? Zavřeme velké prodejny o všech státních svátcích!

  • Zveřejněno: 04.12.2017

Reakce předsedkyně OSPO Renáty Burianové na článek „ODS s ANO chtějí skoncovat se zákazem prodeje o svátcích“, který byl zveřejněn 30. listopadu na serveru Novinky.cz:

Řešením údajné nesystémovosti zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě by mohla být jeho novelizace, která by stanovila, že velké obchody nebudou uzavřeny pouze o vybraných svátcích, ale o VŠECH státních svátcích, jak je tomu ve všech okolních zemích – státech V4, stejně jako v Německu či Rakousku. A samozřejmě i v jiných zemích Evropské unie. Česká republika v tomto ohledu v evropském kontextu představuje velkou výjimku.

Řešení uzavřít velké obchody o státních svátcích bez výjimky by mohlo uspokojit všechny politické strany, kterým se výše uvedený zákon přijatý v červnu loňského roku nelíbí.

Spokojená by tak byla ODS, podle jejíž místopředsedkyně Alexandry Udženiji „zákon způsobuje zmatky, protože lidé nevědí, když můžou, nebo nemůžou jít nakoupit“, jak se dnes vyjádřila na Novinkách.cz. Radost by měl jistě i šéf SPD Tomio Okamura, který se na témže místě nechal slyšet, že „zákon je kočkopes“. K diskusi by mohli přispět i Piráti, kterým aktuálně chybí diskuse k tomuto tématu.

Pokud jde o nejsilnější ANO, v současné době se prezentuje jako zastánce kompromisů, a na „systémové řešení“ by tedy její zvolení zástupci lidu mohli přistoupit. Zejména když podle letošního průzkumu agentury Ipsos by s uzavřením obchodů o všech státních svátcích souhlasila většina obyvatel České republiky.

Nicméně stále ještě nemáme novou vládu a Poslanecká sněmovna sotva zahajuje nový cyklus své činnosti. Počkejme si tedy, jak se bude situace vyvíjet. Sama za sebe věřím, že zvítězí zdravý rozum a právo zaměstnanců obchodu trávit sváteční čas se svými blízkými.

  • Zdroj: Odborový svaz pracovníků obchodu