Ekonomika poroste pomaleji. Firmy ale investovat budou

  • Zveřejněno: 14.11.2018
  • Autor: TZ

Přes 43 % firem omezuje při rozhodování o investicích nedostatek pracovníků na trhu, přesto svou investiční aktivitu utlumit nehodlají. Vyplývá to ze společného šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR a České národní banky za 3. čtvrtletí 2018 mezi téměř 150 podniky. Firmy také očekávají, že ekonomika poroste v následujících měsících pomaleji než v letošním roce. Zásadní zvrat ale podniky neočekávají.

Firmy, které se zapojily do šetření, mají relativně stabilní domácí i zahraniční poptávku. „Zhruba čtvrtina podniků dokonce očekává, že v následujících 6 měsících budou mít ještě víc zakázek než nyní,“ vysvětluje výsledky šetření Bohuslav Čížek, hlavní ekonom a ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Zdražují suroviny i peníze
Firmy ve svém rozvoji naráží na nové bariéry. „Daleko silněji než v předchozích čtvrtletích firmy pociťují růst cen energií, materiálů a surovin. Elektřina je za posledního půl roku dražší o více než čtvrtinu. Nafta a benzín stojí o 6 procent více. Další zdražování energií očekává 42 % podniků, přitom ve 3. kvartále 2017 to předpokládalo jen 14 % z nich,“ komentuje Bohuslav Čížek.

Oproti výsledkům v 2. čtvrtletí podniky také více pociťují, že se jim v důsledku růstu úrokových sazeb zvyšují náklady na úvěry a externí financování. Dvouletý úvěr za posledního půl roku podražil o více než procentní bod, což při půjčených 10 milionech dělá přes 100 tisíc korun za rok.

Mzdy nepřestanou růst
Podnikatelé oslovení v šetření předpokládají, že mzdy v příštím roce vzrostou o 4,5 %. „Svaz průmyslu a dopravy ČR ve své predikci odhaduje, že mzdy v příštím roce vzrostou o 7 %. Zohlednili jsme nedostatek kvalifikovaných sil a s tím související přesčasovou práci, dále firemní mzdové benefity, vývoj minimální mzdy i růst platů ve veřejném sektoru,“ doplňuje predikci Svazu průmyslu a dopravy Bohuslav Čížek, který zároveň upozorňuje, že růst mezd v průměru převyšuje růst produktivity práce.

Firmy mají v plánu investovat
Podle výsledků šetření přes 43 % firem limituje v jejich investičních aktivitách nedostatek pracovníků. Přesto ale přes 41 % podniků má v plánu v následujících dvanácti měsících investovat víc než letos. „Těší mě, že firmy na vrcholu hospodářského cyklu investují, investují a investují,“ komentuje vývoj investičních aktivit podniků Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Až 20 % obchodů probíhá v eurech
Z šetření také vyplývá, že až 20 % tuzemských obchodů firmy uzavírají v eurech. Neobchodují s ním tedy jen při exportu nebo importu. „Podnikatelský sektor se tak dobrovolně a racionálně pomalu připojuje k eurozóně,“ vysvětluje Bohuslav Čížek.

Podniky trápí náročná administrativa
V posledním roce se podnikatelé nejvíce trápí s přílišnou administrativou a vysokou úrovní byrokracie. Uvítali by, kdyby stát zjednodušil výkazní povinnosti. Spokojení nejsou ani s přístupem finanční správy k daňovým odpočtům na výzkum a vývoj. Již tradičně hodnotí negativně také dopravní infrastrukturu.
_______________________

Svaz průmyslu a dopravy ČR provádí ve spolupráci s Českou národní bankou průzkum mezi podniky pravidelně od roku 2011. Kvartální šetření sleduje aktuální vývoj ve firmách a zjišťuje jejich očekávání na následující období. Celý průzkum najdete zde.

 

 

  • Zdroj: Svaz průmyslu a dopravy ČR