E-neschopenky až v roce 2020

  • Zveřejněno: 14.11.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

Poslanci schválili odklad plného zavedení elektronických neschopenek o rok na leden 2020. Podle zpravodajství České televize jejich zavedení od příštího roku není totiž technicky připravené, upozornil poslance Roman Sklenák (ČSSD).

O elektronické neschopence se mluví zejména v souvislosti s opětovným proplácením prvních tří dnů nemoci, které by mělo nastat od července 2019. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) řekla, že od ledna 2019 bude fungovat dotazování se na pracovní neschopnost, od července bude moci zaměstnavatel zjistit, zda je zaměstnanec v pracovní neschopnosti a od ledna 2020 nastane plný ostrý provoz elektronické neschopenky.

Změna je součástí novely, podle níž by posudkoví lékaři už neměli spadat pod služební zákon, ale opět pod zákoník práce. Posudkových lékařů je nyní nedostatek. Změna by měla usnadnit jejich nábor a umožnit, aby nemuseli odcházet po dosažení 70 let věku. Kvůli věkové hranici má nyní stovka lékařů výjimku.

Posudková služba, která zkoumá zdravotní stav lidí kvůli invalidním důchodům či příspěvkům pro postižené a na péči, se s nedostatkem lékařů potýká dlouhodobě. Na její přístup a dlouhé vyřizovací lhůty si stěžují postižení lidé i pacientské organizace.

Poslanci na dnešním zasedání rovněž schválili i další body svého programu. Například český stát bude od příštího roku i nadále vracet zemědělcům část spotřební daně z nafty odstupňovanou podle intenzity chovu hospodářských zvířat. Nově se bude ve výši vratky odrážet i to, zda zemědělec pěstuje i vinnou révu nebo citlivé plodiny, jako ovoce či zeleninu. Zjednodušit se má s tím spojená administrativa. Poslaneckou novelu nyní dostane k posouzení Senát.