Babiš neplánuje rozhodnout o platech v srpnu, jak žádají odbory

• Zveřejněno: 17.08.2018

O růstu platů ve veřejné sféře chce premiér Andrej Babiš (ANO) jednat hlavně ve vládě a koalici při debatě o rozpočtu, tedy až do konce září, kdy musí kabinet návrh hospodaření na příští rok odevzdat Sněmovně. Trvá na tom, že přidat mají dostat hlavně lidé s nižšími příjmy. Babiš to dnes řekl novinářům. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) jako největší odborová centrála požaduje růst tarifů o deset procent pro všechny a chce s vládou ještě jednat. Rozhodnutí chce znát do konce srpna. Menší Asociace samostatných odborů (ASO) naopak s plošným zvýšením nesouhlasí.

"Musíme se domluvit v rámci vlády a koalice. Známe názory odborů, na to se nemusíme znovu setkávat," uvedl Babiš k požadavkům ČMKOS na další vyjednávání. Dodal, že s odboráři jedná průběžně jak on, tak ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Dnes se sešel s předákem ASO Bohumírem Dufkem.

Podle Dufka je přidání potřeba u jednotlivých profesí rozdělit a není možné navyšovat plošně. Zdůvodnil to výkonem jednotlivých profesí i zdrojem financí. Zatímco někteří pracovníci se platí z rozpočtu, zdravotníci ze zdravotního pojištění. "Diskutovali jsme, jak dál jednat o platech. Domluvili jsme se," řekl ČTK Dufek. Výsledek upřesnit nechtěl, jednání podle něj budou ještě pokračovat.

Vláda navrhuje zvýšení sumy na platy o šest procent a tarifů o dvě procenta. Víc by si měli přilepšit učitelé a hůř placené profese, nejnižší dvouprocentní tarifní růst by měli mít policisté či vojáci. Babiš a Schillerová se na nedávné schůzce s prezidentem Milošem Zemanem shodli na tom, že by desetiprocentní navýšení nebylo adekvátní. Vládní sociální demokraté naopak stojí na straně odborů.

S předákem ČMKOS Josefem Středulou se minulý pátek sešel šéf ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček. Po schůzce řekl, že ve vládě bude jeho strana prosazovat to, aby se navyšování co nejvíc přiblížilo odborářskému požadavku. Středula uvedl, že si nedokáže představit, že by se další jednání vlády s odbory už nekonalo. Dodal, že by nebylo rozumné jitřit atmosféru před blížícími se podzimními volbami.

Dufek naopak nepovažuje jakýkoliv tlak v době jednání za férový. "Když se jedná, tak se nehartusí," uvedl po dnešní schůzce s Babišem. Kdy se budou další jednání konat, nechtěl komentovat.

Premiér nevyloučil, že by se mohlo k platům uskutečnit i koaliční jednání. Rozhodnutí je pak na kabinetu. "Splníme to v rámci termínu a termín je 30. 9.," řekl.

Odboráři z ČMKOS se s kabinetem v červenci dohodli na tom, že by rozhodnutí o přidání mohlo padnout v polovině srpna. Podle původního plánu se měli společně sejít začátkem srpna. Vládu k jednání o zvýšení platů vyzvali už v polovině března. Stěžovali si pak na to, že s nimi premiér nejedná a v polovině června pohrozili protesty. První schůzka se pak konala hned 19. června, druhá v červenci.

ČMKOS zastřešuje celkem 29 svazů, z nich 13 působí ve veřejném sektoru. Jsou to třeba školské, hasičské, úřednické či zdravotnické svazy. Menší ASO sdružuje 13 svazů, mezi nimi například vlivné lékařské či železničářské odbory.

Ve veřejných službách a správě loni podle informačního systému ministerstva práce o průměrném výdělku pracovalo přes 634.700 zaměstnanců. Průměrný hrubý plat dosáhl 31.968 korun. Polovina pracovníků vydělávala víc než 29.840 korun hrubého. Částky jsou vyšší než v soukromém sektoru.

Požadavek na plošné přidávání o deset procent ve veřejném sektoru kritizují podnikatelé. Podle nich neodpovídá očekávanému růstu příjmů státu a platy by se měly zvyšovat podle výkonu.

• Zdroj: ČTK