Zvýšení částky za dárcovství krve

  • Zveřejněno: 23.10.2017
  • Autor: Jindřiška Plesníková, specialistka úseku odborové politiky OS

Na začátku roku jsem se dočetla, že bude novela zákona o daních z příjmů, kde bude navýšena částka za dárcovství krve. Novel bylo hodně a tuto jsme zřejmě přehlédli nebo nakonec nebyla přijata. Můžete nám sdělit, jaká je skutečnost?

Máte pravdu, novel bylo dost, ostatně jako každým rokem. V případě vašeho dotazu se jedná o zákon č. 254/2017 Sb. ze dne 20. července 2017, který novelizuje zákon o daních z příjmů právě jen, co se týče navýšení částky v případě dárcovství krve. S ohledem na ustanovení v přechodném ustanovení můžete toto navýšení uplatnit již po prvé za rok 2017.

V § 15 odst. 1 se text „2 000 Kč a“ nahrazuje textem „3 000 Kč“ a v § 15 odst. 1 se na konci textu věty čtvrté doplňují slova „a hodnota jednoho odběru krvetvorných buněk, s výjimkou úhrady prokázaných cestovních nákladů spojených s odběrem, se oceňuje částkou 20 000 Kč“.

Čl. II zákona Přechodné ustanovení Ustanovení § 15 odst. 1 zákona č. 586/1992 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona, se poprvé použije pro zdaňovací období kalendářního roku, ve kterém tento zákon nabyl účinnosti.

Čl. III zákona Účinnost Tento zákon nabývá účinnosti prvním dnem měsíce následujícího po dni jeho vyhlášení.

 

 

 

  • Zdroj: oskovo.cz, Kovák