Reklamace levného zboží za pár korun

  • Zveřejněno: 27.06.2017
  • Autor: JUDr. Zdeňka Vejvalková, specialistka na spotřebitelské právo

Mám na vás prosbu, při nákupu jsem, mimo jiné, koupil v oddělení květin i malý věneček z proutí na ozdobení hrobu. Doma, když jsem se na něho pořádně podíval, zjistil jsem, že je celý popraskaný. Asi byl upletený z přeschlých proutků. Zkusil jsem tedy jemně s ním klepnout do své dlaně a zjistil, že by hrob příliš neozdobil, na dvou místech praskl. Musel bych se stydět ho tam položit. Nechce se mi takové lajdáctví podporovat. Mohu vůbec něco dělat, nebo mohu na 70 Kč zapomenout a koupit si nový? Nevím, jak pro koho, ale pro mě je nepříjemné jít reklamovat zboží za pár korun, ale pokud to mohu udělat, pak bych to chtěl učinit. Co mi poradíte?

Levné zboží, myšleno zboží s nižší cenou, netvoří žádnou výjimku z možnosti reklamace. Nemáte se za co stydět, je to vaše právo. Cena nerozhoduje. Záleží na tom, zda se na zboží vyskytla vada. Pak máte právo věneček nebo jakékoliv zboží (třeba i žvýkačku za dvě koruny) reklamovat jako každé jiné zboží. A to stejným způsobem, jako byste reklamoval jiné vadné zboží, např. potraviny, výzdobu do bytu nebo tričko či nádobí, skříň, automobil.

Dle vašeho popisu je zřejmé, že se výrobce dopustil při výrobě ozdobného věnečku pochybení nebo ho prodejce měl dlouhou dobu na skladě a proutí vyschlo více, než bylo žádoucí. Váš partner k reklamaci je prodejce. Musí tedy nést za vadné zboží, které vám prodal, odpovědnost, protože vám prodal vadný výrobek. Vzhledem k tomu, že jste zakoupený věneček odzkoušel hned v den nákupu, je zcela jasné, že se na tomto zboží tato vada vyskytovala již v době koupě.

PAMATUJTE SI!

Nezáleží na ceně, jde o to, že prodejce odpovídá za to, že výrobek, který vám prodá, bude bez vad a bude možné ho použít k účelu, za nímž byl pořízen a má k němu sloužit.

Reklamaci bude vždy vyřizovat prodejce.

DOPORUČUJI!

Zajít do prodejny a zboží řádně reklamovat. Nezapomeňte si s sebou vzít zakoupený ozdobný věneček, který chcete reklamovat. Taktéž budete potřebovat paragon, účtenku nebo jiný doklad o koupi, kterým prokážete, že jste věneček koupil právě v obchodě, kde reklamaci uplatňujete. Jde o podmínku pro uplatnění reklamace, proto je nutno tuto skutečnost prokázat. Tímto dokladem je potvrzeno, že došlo k uzavření dané kupní smlouvy právě s tímto prodejcem. V případě, že jste paragon vyhodil nebo ztratil, je třeba tuto skutečnost dokázat jinak, např. svědectvím osoby, která u nákupu byla s vámi, v tom případě záleží již na tom, zda vám prodávající toto svědectví uzná. Pokud jste platil kartou, je možné předložit výpis z účtu, kde je platba uvedena. V případě, že by byl prodejce vstřícný, mohl by platbu najít také ve své databázi.

Pro úplnost dodávám, že někdy prodejci požadují vrácení zboží v původním obalu, ale na to nárok nemají.

V prodejně musí být po celou prodejní dobu pracovník, který je oprávněn k vyřízení reklamace, a to na každé prodejně. A to i v případě, že jich má prodejce více. Nikdy vás nemůže odkázat na jinou prodejnu.

Požadujte sepsání protokolu o reklamaci, ten je prodejce povinen s vámi sepsat. Musí vyplnit veškeré údaje na formuláři protokolu uvedené. Do protokolu uveďte, jak chcete reklamaci vyřídit, půjde o výměnu zboží za stejné zboží bez vady, pokud ho prodejce mít nebude, pak požadujte vrácení ceny, kterou jste zaplatil, vy vraťte vadný věneček.

Reklamace je bezplatná, nesmí s ní být spojeny žádné poplatky. Naopak vy máte nárok na náklady, které jste musel vynaložit při uplatňování reklamace, např. na jízdné nebo poštovné. Prodejce o úhradu těchto nákladů musíte požádat písemnou formou co nejdříve. Taktéž jste povinen předložit doklady (např. jízdenky, potvrzení z pošty apod.). V případě vrácení peněz se jedná o tzv. odstoupení od smlouvy.

DOPORUČUJI!

Zboží pečlivě prohlédnout a odzkoušet na místě při koupi.

Z uvedeného je jasné, že prodejce musí vždy reklamaci přijmout, posoudit a vyřídit. K vyřízení má sice určenou maximální lhůtu, která činí 30 dnů, ale je třeba pamatovat na to, že reklamaci má vyřídit co nejdříve, což znamená i ihned, maximálně však oněch 30 dnů. Prodejci rádi pronášejí větu „Mám na to třicet dnů“. Nemají. Doporučuji se s prodejcem na konkrétní lhůtě domluvit a uvést ji do reklamačního protokolu.

Pokud byste však věneček poškodil sám, například prudkým uhozením či tím, že byste na něho při ukládání nákupu do tašky umístil jiné těžké zboží, nemáte na uznání reklamace nárok.

V některých případech půjde o podstatně dražší zboží, než bylo vaše, a pokud bude potřeba posudku od výrobce, může si prodejce ponechat 30denní lhůtu k jejímu vyřízení. Prodloužit by ji mohl pouze se souhlasem spotřebitele a je na vás, zda prodejci souhlas dáte či nikoli.

PAMATUJTE SI!

Na prodloužení lhůty nemá prodejce nárok. A to ani tehdy, když dodavatel sídlí v zahraničí.

Proč se o délce této lhůty rozepisuji?

Je tomu tak proto, že v případě nedodržení této lhůty ze strany prodejce máte právo od smlouvy odstoupit, což znamená, že jde o situaci prakticky stejnou, jako by se jednalo o neodstranitelnou vadu. Na smlouvu se pohlíží, jako by vůbec neexistovala.

Ve vašem případě si myslím, že lze předpokládat, že by prodejce mohl věc vyřídit na místě – převzít vadné zboží a vrátit vám peníze.

 

 

 

 

 

  • Zdroj: oskovo.cz, Kovák