Poloviční úvazek a starobní důchod

  • Zveřejněno: 26.06.2017
  • Autor: Ing. Marcela Hříbalová, specialistka pro otázky sociálního práva

Pečuji o tříleté dítě a nabídla se mi možnost zaměstnání na částečný (poloviční) úvazek. Zajímalo by mě, jak by takový pracovní poměr, zejména kdyby trval několik let, ovlivnil můj budoucí starobní důchod.

Podstatné je, zda z výdělečné činnosti budete odvádět důchodové pojištění. Hranice výdělku pro účast na důchodovém pojištění je nyní 2500 Kč. Tohoto výdělku při polovičním úvazku evidentně dosáhnete a budete důchodově pojištěna.

Složitější je vliv, který takovéto zaměstnání bude mít na výši budoucího starobního důchodu. Výše důchodu závisí na dvou veličinách. První je počet let pojištění a druhou jsou výdělky v jednotlivých letech rozhodného období. Rozhodné období začíná rokem 1986 a končí kalendářním rokem předcházejícím datu přiznání důchodu. Za každý dokončený celý rok pojištění od 1. září roku, kdy pojištěnec ukončil povinnou školní docházku, do data předcházejícího datu důchodového věku náleží při výpočtu 1,5 % výpočtového základu. Počet let tedy bude u vás stejný jak v případě plného úvazku, tak v případě polovičního úvazku.

To, že budete pobírat fakticky poloviční výdělek, se však projeví, a to právě ve výši výpočtového základu. Výdělky v jednotlivých letech rozhodného období se přenásobí koeficienty růstu průměrné mzdy v národním hospodářství, sečtou jako tzv. osobní vyměřovací základ a redukují se redukčními hranicemi, aby vznikl vyměřovací základ.

Starobní důchod má navíc tzv. pevnou složku, která dle nyní platných předpisů činí 9 % průměrné mzdy.

Podstatné je, že péče o dítě do 4 let je zároveň tzv. náhradní dobou pojištění, stejně jako je například doba pracovní neschopnosti. V případě, že by se váš pracovní poměr na poloviční úvazek překrýval s péčí o dítě do 4 let, bylo by možné podle současných předpisů požádat o upřednostnění náhradní doby před zaměstnáním s nízkými příjmy v tomto období.

 

 

 

 

  • Zdroj: oskovo.cz, Kovák