Důchod a další výdělečná činnost

  • Zveřejněno: 21.10.2017
  • Autor: Ing. Marcela Hříbalová, specialistka pro otázky sociálního práva

Lidé, kteří pobírají tzv. řádný starobní důchod a pracují současně v pracovněprávním vztahu, nemusí již od 1. 1. 2010 takový vztah sjednávat na dobu určitou. Do konce roku 2009 platilo, že takový vztah musel být sjednán nejen na dobu určitou, ale že tato doba nesměla přesáhnout jeden kalendářní rok.

V současné praxi to znamená, že starobní důchod je možné běžným způsobem přiznat a pobírat, i když důchodce setrvá nadále v pracovněprávním vztahu sjednaném na dobu neurčitou. Do 31. 12. 2009 bylo třeba před přiznáním výplaty důchodu měnit pracovní poměr z doby neurčité na dobu určitou, případně ukončovat dosavadní pracovní poměr a navazovat nový.

POZOR: Pro poživatele tzv. předčasných starobních důchodů v období do dosažení důchodového věku se od 1. 1. 2010 nic nezměnilo. Výplata předčasného starobního důchodu po dobu jakékoli výdělečné činnosti zakládající účast na důchodovém pojištění nenáleží. Poté, co poživatel předčasného starobního důchodu dosáhne důchodového věku, pro něj ovšem ve vztahu k výkonu výdělečné činnosti platí stejné možnosti výdělečné činnosti jako pro poživatele řádných starobních důchodů.

 

 

 

  • Zdroj: oskovo.cz, Kovák