Dopravní nehoda: Poradíme, jak vyzrát na finty pojišťoven

  • Zveřejněno: 18.10.2018

Dopravní nehoda je nepříjemnou zkušeností i v případě, že jste měli štěstí a šlo jen „o plechy“. Na co pozor, abyste její následky, tedy teď myslíme finanční, nenesli ještě hodně dlouho?

Je jistě štěstí, když po nehodě musíte řešit jen to, kde vezmete peníze na opravu auta. To se většinou dá vyřešit z povinného nebo havarijního ručení. Jak se ale nedat odbýt pojišťovnou, nebo jak myslet na zranění či dokonce úmrtí v důsledku nehody?

Nekalé finty pojišťoven

Pokud zůstaneme u situace, kdy řešíte hlavně náhradu škody na automobilu, pak se můžete potkat hned s několika výmluvami. „Mnohdy jsou neoprávněné a spoléhají, že svá práva neznáte,“ říká Eva Jurčíková z internetové poradny Vaše nároky. Takže na co byste se měli připravit?

  • Odečteme amortizaci - vaše staré auto si nové díly nezaslouží, tím byste se obohatili – takže vám pojišťovna zaplatí jen ty z bazaru nebo jen část za ty nové. Na to ale nemá právo, jak řekl i Ústavní soud: pokud vám někdo poškodil auto a na jeho uvedení do původního stavu je nutné použít nové náhradní díly, pak na ně máte právo, a i na jejich úhradu.
  • Vidíme to jinak - ačkoli jste doložili průběh nehody v zápisu, svědectvím zúčastněných, likvidátor pojišťovny tvrdí, že to tak být nemohlo a pojistné plnění je zamítnuto. Tak na to také nemá právo!
  • Je to podvod - naboural vás kamarád, když od vás odjížděl z návštěvy? Pojišťovna může takovou nehodu považovat za fingovanou. „Nemůže odmítnout hradit škodu proto, že se viník a poškozený znají. To by nemohli proplatit například ve vsi, kde se znají všichni, žádnou škodu,“ říká Eva Jurčíková.
  • Nedáme všechno - ačkoli bylo vaše auto při nehodě zničeno, může vám pojišťovna nabídnout menší než skutečnou hodnotu vozu. Braňte se!
  • Zdroj: prozeny.cz