Komplexní hospodářská a obchodní dohoda mezi Kanadou na jedné straně a Evropskou unií a jejími členskými státy na straně druhé

  • Zveřejněno: 13.11.2016

Dne 30.10.2016 byla na summitu v Bruselu po letech vyjednávání podepsána komplexní hospodářská a obchodní dohoda (CETA) mezi EU a Kanadou. CETA upravuje podmínky volného obchodu a dodržování autorských práv. Má charakter takzvané smíšené smlouvy, kterou kromě zástupců EU musí podepsat a ratifikovat všech 28 členských států unie. 

CETA upravuje podmínky volného obchodu a dodržování autorských práv. Má charakter takzvané smíšené smlouvy, kterou kromě zástupců EU musí podepsat a ratifikovat všech 28 členských států unie.

Jde o nejambicióznější obchodní dohodu Kanady a je to také nejrozsáhlejší dohoda, jakou EU doposud uzavřela v oblasti služeb a investic. Její aplikace by měla znamenat nárůst vzájemné obchodní výměny až o 12 miliard eur ročně, podpořit hospodářský růst a pomoci vytvářet nová pracovní místa.

Dohoda by měla odstranit naprostou většinu cel a průmyslových poplatků, které omezují obchod mezi osmadvacítkou a Kanadou, a vytvořit velký trh pro služby, zboží a také investice. Firmám by to mělo přinést nižší náklady a úspory, spotřebitelům pak nižší ceny.

Z velké části se otevře trh se zemědělskými komoditami a Kanada mimo jiné uzná například některé evropské standardy pro automobily, což by mělo zjednodušit export aut. Odstraňovány mají být i další takzvané technické překážky obchodu, třeba přijímáním shodných standardů a podobně.

Úplné znění: 

Komplexní hospodářská a obchodní dohoda mezi Kanadou na jedné straně a Evropskou unií a jejími členskými státy na straně druhé

Dohoda o strategickém partnerství mezi Evropskou unií a jejími členskými státy na jedné straně a Kanadou na straně druhé