„Brigáda“ u jiného zaměstnavatele v době dovolené

  • Zveřejněno: 09.06.2016

Vzhledem k blížícímu se období letních dovolených, kdy řada zaměstnanců, zejména mladých, má zájem o určitý přivýdělek, může být užitečná následující informace užitečná.    

Zaměstnanec může vedle svého zaměstnání vykonávaného v základním pracovněprávním vztahu vykonávat výdělečnou činnost, která je shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele, u něhož jsou zaměstnáni, jen s jeho předchozím písemným souhlasem (§ 304 odst. 1 zákoníku práce).

Toto platí obecně, bez ohledu na to, zda by taková výdělečná činnost byla vykonávána souběžně s výkonem zaměstnání nebo v době dovolené či např. překážek v práci na straně zaměstnavatele.

Důvodem této právní úpravy je omezit konkurenční činnost zaměstnanců za trvání zaměstnání vůči zaměstnavateli a zejména využívání poznatků získaných u zaměstnavatele pro jiného zaměstnavatele nebo vlastní podnikání zaměstnance.

Základním pracovněprávním vztahem se rozumí pracovní poměr a dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr, tj. dohoda o pracovní činnosti a dohoda o provedení práce (§ 3 zákoníku práce). V případě tzv. letních brigád  přichází v úvahu nejčastěji některá z dohod mimo pracovní poměr. Jinak pojem „brigáda“ ani „brigádnická činnost“ zákoník práce nezná a zpravidla se pod těmito pojmy skrývá právě výkon práce na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr nebo krátkodobý pracovní poměr.

Je třeba doplnit, že výdělečnou činností se rozumí jakákoliv činnost vykonávaná za účelem dosažení odměny, resp. zisku, tj. jednak činnost vykonávána v uvedených pracovněprávních vztazích, ale a to je důležité i samostatná výdělečná činnost.

Souhlas zaměstnavatele k výkonu činnosti shodné s předmětem činnosti zaměstnavatele zaměstnanec nepotřebuje pouze v případě, že se jedná o výkon vědecké, pedagogické, publicistické, literární a umělecké činnosti (§ 304 odst. 3 zákoníku práce).

Lze tedy shrnout, že pokud zaměstnanec uzavře na dobu čerpání dovolené u zaměstnavatele s jiným zaměstnavatelem pracovněprávní vztah a předmět činnosti obou zaměstnavatelů se bude byť částečně shodovat, aniž bude mít zaměstnanec předchozí písemný souhlas zaměstnavatele, u něhož čerpá dovolenou, riskuje, že tento zaměstnavatel jeho  činnost pro jiného zaměstnavatele v době dovolené označí jako porušení povinností vyplývajících z právních předpisů vztahujících se k zaměstnancem vykonávané práci, a to se všemi důsledky z toho vyplývajícími.